Турция дава 1 млрд. евро на Северен Кипър

Анкара засилва присъствието си и икономическото си влияние върху окупираните от нея територии на острова с дългосрочни проекти

С мощна инжекция Турция засилва икономическата и финансовата зависимост на признатата само от нея Севернокипърска турска република /СКТР/. След близо 6 месеца забавяне в края на миналата седмица “правителството” на незаконния режим в окупираните територии на Кипър одобри протокола за структурно приспособяване, според който Анкара ще даде малко над 3.5 млрд. турски лири /1 млрд. евро/ на кипърските турци. Заедно с тази сума тя настоява в тригодишния период /2016 – 2018 г./ да бъдат осъществени сериозни и радикални реформи в икономиката, публичния сектор, социалната сфера.

Новите параметри на “сътрудничество” продължават стратегията на Турция да се интегрира още по-силно в окупираните територии чрез дългосрочни проекти и да “циментира” присъствието си в тях. По този начин тя цели да утвърди и геополитическата си позиция в региона на Източното Средиземноморие. Активната й намеса, официално регламентирана чрез протокола, става на фона на водените интензивни преговори между лидерите на двете кипърски общности за обединяване на разделения от 42 години остров под федерален чадър, без гаранти /каквато е Турция сега/. Стремежът е политическото споразумение за това да бъде постигнато до края на тази година.

Финансовата “пъпна връв”

Подписването на икономическия протокол между Турция и самообявилата се СКТР мина без шум, тихо и почти тайно, дори без официална церемония, за разлика от традиционната помпозност и зрелищност при други подобни събития, с които Анкара демонстрира “майчината” си връзка с режима в северната част на Кипър. Влизането му в сила бе обявено лаконично от новия министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм по време на първото му посещение в окупираните територии в сряда /1 юни/. Съобщавайки за постигнатата след няколкомесечни преговори договореност, той отново подчерта, че “Турция при всички обстоятелства ще бъде в непосредствена близост до кипърските турци” и ще продължи да изпълнява “своята законова и историческа отговорност за осигуряване на тяхното благосъстояние”.

Самите разпоредби станаха ясни едва в края на изминалата седмица, след като “правителството” на непризнатата държава одобри новата икономическа програма /в четвъртък, 2 юни/ и я представи в “парламента”.

Протоколът е “пъпната връв”, чрез която от десетилетия Турция финансира Северокипърската турска република, самообявила се на окупираните след военната инвазия през 1974 г. територии на острова, покрива дефицита й и я поддържа да не фалира. Незаконният режим е под международно ембарго и всичките му икономически, търговски и финансови отношения са само с Турция или минават чрез нея. Икономическото състояние на кипърските турци на практика се базира на преки или непреки субсидии от Анкара и е неустойчиво, силно зависимо от тях.

Подписването на протокола за 2016-2018 г. се забави с почти 6 месеца заради разногласия между двете коалиционни партии в северната част на острова точно по неговите разпоредби. Част от тях бяха оценени като опит от страна на “родината-майка” за допълнителен контрол /като намесата й в местната съдебна система/. Противоречията доведоха до разпадане на управляващата коалиция и създаването на нова в края на април, в която влезе твърдолинейната Демократическа партия на Сердар Денкташ, сина на основателя и първи президент на самообявилата се през 1983 г. Севернокипърска турска република Рауф Денкташ. Забавянето на протокола предизвика също така финансова криза и социално напрежение. От януари бяха преустановени всички видове парични трансфери от Турция към СКТР, което пък постави пред невъзможност изплащането на заплатите в държавния сектор.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *