Ердоган: Турция няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън

Турция няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред конгреса на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието, предаде ТАСС.„Противниците на Турция използват против нас икономически натиск. Страната ни обаче не възнамерява да променя своя курс. Не са успели и няма да успеят да сломят Турция“, заяви той.
Ердоган изрази готовността на Турция да противостои на предизвикателствата и да не се поддава на натиска на страни, които наричат Анкара свой стратегически партньор.
„Определени сили заплашват Труция с икономически натиск и спад на курса на турската лира, но ние сме готови да противостоим на такива предизвикателства. Турция няма да се поддаде на натиска на тези страни, които я наричат свой стратегически партньор, но при това възприемат нашата страна като стратегическа цел за оказване на натиск“, посочи Ердоган в речта си.
На 10 август американският президент Доналд Тръмп одобри удвояване на митата за стомана и алуминий за Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.
„Днес някои хора се опитват да ни сплашват чрез икономика, чрез лихвени проценти, валутен курс, инвестиции и инфлация“, каза още Ердоган, цитиран от Ройтерс.
„Ние им казваме: ние виждаме вашите игри и ви отправяме предизвикателство“, заяви Ердоган.
Агенция Ройтерс обръща внимание, че изказването на Ердоган е направено ден, след като „Стандард енд Пуърс“ и „Мудис“ понижиха кредитния рейтинг на Турция на фона на кризата с турската лира.
Вчера двете рейтингови агенциии понижиха кредитния рейтинг на Турция до равнище Ba3 (латински букви) и заявиха, че условията там може да подхранят инфлация, предаде ДПА.„Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика“, посочва рейтинговата агенция „Мудис“. Според оценката тя изтъква безпокойства за независимостта на турската централна банка – която не повиши лихвените проценти – и липса на прозрачност, що се отнася до плановете на Анкара за справяне с неотдавнашните финансови трусове.  Условията „вероятно ще подхранят още повече инфлацията“ и има увеличаващ се риск за платежния баланс.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *