Турция проявява интерес към концесията на летище Пловдив

Турция проявява сериозен интерес към концесията на летище Пловдив, стана ясно след среща на кмета на града Здравко Димитров с турския посланик у нас Айлин Секизкьок.Турция проявява интерес към концесията на летище Пловдив.

Резултат с изображение за „летище пловдив“

Миналата седмица правителството реши да направи втори опит за намиране на концесионер на летището във втория по големина град в България за срок от 35 години, след като първата процедура беше прекратена през есента на 2018 г.

„Желанието ни е да продължим добрите междусъседски взаимоотношения, като съдействаме за работата на бизнеса и за увеличаването на инвестициите в региона на Пловдив“, каза посланик Секизкьок, която миналата седмица беше на първото си официално посещение в Пловдив. Тя обеща, че ще направи всичко възможно в нейния мандат да увеличи броя на турските инвеститори. На среща с министъра на транспорта Росен Желязков Секизкьок е коментирала подробно темата за концесията на летище Пловдив с акцент върху чартърните полети.Турция проявява интерес към концесията на летище Пловдив.

Резултат с изображение за „летище пловдив“

„Новата процедура за концесиониране на летище Пловдив ще разшири възможностите за икономическо развитие на града и региона, както и на съседните области, в които живеят един милион души, ще се увеличи стокообменът, ще доведе повече туристи“, заяви кметът на града Здравко Димитров.

Минималните изисквания към участниците в процедурата за концесия на летище Пловдив са практически опит в експлоатацията на международно летище с пътникопоток не по-малък от 450 хил. пътници на годишна база в рамките на не по-малко от 5 години през изминалите 10. Те трябва да са съфинансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 милиона лева през последните 10 години и да имат опит при привличането на финансови средства, очакваните инвестиции трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лв., каза миналата седмица министърът на транспорта Росен Желязков, информира investor.bg.

Резултат с изображение за „летище пловдив“

При първия опит за концесия на летище Пловдив оферти за участие подадоха три обединения, а за победител беше избран консорциум между китайската компания „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Впоследствие обаче той обяви, че няма да може да сключи концесионния договор.

Класираният на второ място Консорциум Летище Пловдив, в което влизаха „Тракия икономическа зона“ и автотранспортната компания ПИМК, изрази намерение да стане концесионер на летището, но до покана така и не се стигна след смяната на транспортния министър през есента на 2018 г. и решението на Росен Желязков да прекрати процедурата с аргумента, че тя трябва да бъде съобразена и проведена в съответствие с новия Закон за концесиите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *