Турция разреши „Южен поток“ да мине по дъното на Черно море

В началото на декември Русия и Турция обсъдиха редица въпроси в енергийната сфера, в това число ситуацията с реализацията на проекта за строителството на газопровода. Анкара забави издаването на разрешение за строителството на „Южен поток“ в своите икономически води.
Премиерът на Русия Владимир Путин благодари на турското ръководство за издаването на разрешението. Това стана по време на негова среща с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз.
Руският премиер благодари и на Европейската комисия (ЕК) за подкрепата за „Южен поток“, предаде РИА Новости. „Това безусловно е общоевропейски проект. Ние сме благодарни на ЕК за подкрепата. ЕК подкрепя различни инфраструктурни проекти, в това число и „Южен поток“, каза Путин.
Той напомни, че в проекта участват руската компания „Газпром“, италианската Eni, френската „ИдиЕф“ и германската BASF.
Междувременно заместник-ръководителят на „Газпром“ Александър Медведев заяви, че дори в случай на постигане на договореност за управление на газопреносната мрежа на Украйна, „Газпром“ няма да се откаже от проекта „Южен поток“. В рамките на газовите преговори Киев и Москва в последно време обсъждат възможността за създаване на смесено предприятие за управление на украинската газопреносна мрежа. „Ако съберем „Северен поток“, „Южен поток“, „Набуко“ и смесените предприятия, все още ще има дефицит на доставките на газ за Европа от 15-20 милиарда кубически метра“, уточни Медведев.
Той каза още, че „Газпром“ не изключва възможността газопроводът „Южен поток“ да премине през Северна Италия, но допълни, че окончателното решение за маршрута ще бъде взето до момента на приемане на инвестиционното решение по проекта. Медведев посочи, че изборът на маршрут има „чисто икономически основи“.
„Южен поток“ е международен проект за строителството на газопровод през акваторията на Черно море в страните от Южна и Централна Европа. Той ще премине по дъното на Черно море от Новоросийск до българското пристанище Варна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *