Тъмната страна на Гейтс

В интервю в предаването „60 минути“ на Си Би Ес, което ще бъде излъчено в неделя, Алън уверява, че книгата му „Човек идея“ („Idea Man“) не е отмъщение срещу Бил Гейтс – втория по богатство на планетата и един от най-големите филантропи. В извадка от книгата, излязла в месечника „Венети Феър“, Алън разказва как през 1982 г., докато той вече бил болен от рак, Гейтс се опитал да го измами и да намали дела му в компанията.
Пол Алън и Бил Гейтс основават „Майкрософт“ през 1975 г., след като тест доказва качеството на тяхната програма BASIC. Алън винаги е разчитал, че двамата ще си поделят компанията 50/50. Но Бил имаше друга идея, запазвайки си 60%, той като бил свършил по-голямата част от работата по програмирането.
Малко след като програмата била отстъпена под лиценз на компанията NCR срещу 175 000 долара, Гейтс предявил претенции за 64%. Можех да се пазаря, но не бях мотивиран, изтъква Алън.
Той разказва, че са му били нужни години, за да възстанови хода на мисълта на Гейтс, и да стигне до това число. Мисля, че Бил знаеше, че ще протестирам срещу подялба 2 към 1 и че 64% бе най-доброто, което можеше да постигне. През 1980 г. двамата ангажират бивш състудент на Бил Гейтс в Харвард, сегашния генерален директор Стив Балмър, за да им помага в управлението на компанията. Две години по-късно, вече болен от лимфома на Ходжкин, Алън се противопоставя на решение на Гейтс и започва да обмисля оттеглянето си.
През 1982 г. той чува разговор между Гейтс и Балмър относно начина, по който могат „да размият“ дяловете му в „Майкрософт“. За Алън поведението на колегите му е непонятно. Аз помогнах за основаване на компанията и бях активен член на ръководството, макар дейността ми да бе ограничена от болестта, а моите колеги заговорничеха срещу мен. Въпреки извиненията на Бил Гейтс, Ален решава да напусне „Майкрософт“.
Бил Гейтс прави оферта за изкупуване на акциите му по 5 долара. Алън иска 10 долара и поради липса на съгласие остава акционер. Той е на 57-о място по богатство в света. Редица наблюдатели в Силиконовата долина се отнасят критично към книгата на Пол Алън, наричайки я „жалка автобиография“ и „опит за пренаписване на историята“. Според експерта Роб Ендерле Гейтс и Балмър не са се опитвали да измамят Алън през 1982 г., а да запазят контрола на „Майкрософт“ при евентуалната му смърт, тъй като наследниците му можело да поискат продажбата на компанията или на нейните активи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *