Търговията ни с Германия достигна 6,6 млрд. евро

Търговският стокообмен между България и Германия възлиза на 6,66 млрд. евро за 2016 г., съобщи зам.-управителят на Германо-българската индустриално търговска камара Кармен Щрук.

За миналата година износът на страната ни за Германия е възлизал на 3,18 млрд. евро, като се отчита ръст от 12% спрямо 2015 г. Германският внос у нас за миналата година пък се равнява на 3,48 млрд. евро, или с 1,1 на сто повече от предходната.

Щрук заяви, че според проведената анкета 90% от фирмите членове на камарата биха инвестирали отново в България. Повече от половината търговци дори са на мнение, че износът през следващата година ще се увеличи.

Инвеститорите са доволни, че България е член на ЕС, като нито един от участниците не е изразил негативно мнение по време на провежданото проучване. Не така обаче стои въпросът с въвеждането на еврото. 42% искат да бъде въведена единната европейска валута, а 38 на сто са на противоположното мнение.

Неефективната публична администрация, правната сигурност и липсата на политическа и социална стабилност, поставят страната ни на едни от последните места в Централна и Източна Европа.

По отношение на данъчната тежест и цената на работната ръка България заема челните места сред останалите 15 страни в Европа, където е направена анкетата, информира monitor.bg.

„Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката“, бе категорична Щрук.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *