Търговията осигурява над 36 млн. работни места в ЕС

Търговията, включително и износът от ЕС за останалите държави по света, придобиват все по-голямо значение. Те осигуряват над 36 милиона работни места в цяла Европа – и това е две трети повече от 2000 г. Данните са въз основа на резултатите от две нови проучвания, проведени през изминаващата година.  Подчертава се, че износът на ЕС към останалата част от света генерира 2,3 милиарда евро добавена стойност в общността. Ако се вземе като база за сравнение началото на мандата на настоящата Европейска комисия през 2014 г., броят на работните места, осигурени благодарение на износа, се е увеличил с 3,5 милиона. А заплащането им е средно с 12 % по-високо от това в останалите стопански отрасли. Това е аргумент, с който комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом обяснява, че партньорството с държави извън съюза е безспорна необходимост: „Eто защо ЕС има много амбициозен дневен ред в областта на търговията с много партньори, с които има  споразумения. Проучванията тази година ясно показаха, че търговията означава работни места. Износът от ЕС за други държави по света осигурява препитанието на един голям и все по-нарастващ брой граждани във всяко едно кътче на Европа“.

Износът от Съюза за държави в други части на света създава близо 20 милиона работни места извън общността. От 2000 г. досега броят на тези работни места се е увеличил повече от два пъти. Сесилия Малмстрьом отбелязва: „ Тези от нас, които вярват, че търговията е нещо добро, трябва да отстояват създаването на взаимноизгодни търговски споразумения. Секторът на търговията осигурява милиони работни места далеч отвъд ЕС, включително в развиващите се страни. И това е поредното доказателство, че търговията е от полза за всички “.

При разкриването на работни места като последица от износа най-голям ръст от 2000 г. насам е отбелязан в България – с 312 %, в Словакия процентите са 213, в Португалия – 172. В тази класация следват Литва, Ирландия, Естония, Латвия. Още един важен пример, според еврокомисията – над 1 милион работни места в САЩ са осигурени по производството на стоки и услуги, които се включват в износа на ЕС чрез световните вериги за доставки. Какво още подчертава комисарят Малмстрьом:„ Ние в ЕС сме твърдо убедени, че търговските политики не се изразяват в абстрактни данни и числа. Те са предназначени за хората и са мотивирани от мисълта как хората да имат полза. Защото хората са тези, които създават фирмите , управляват ги и в края на краищата се облагодетлестват от такава дейност. Тези политики не са за такива като нас – политици, на които често се налага да позират за снимки. Те са насочени към това да се ангажира с тях животът на хората и в други региони“.

Сесилия Малстрьом каза това на конференция миналата година, организирана от делегацията на Европейската комисия в Южна Африка. Година по-късно еврокомисарят изтъква, че с особено внимание сега се разглежда и въпросът за равенството между половете. Затова тя отбелязва още едно заключение от проучването – работните места на близо 14 милиона жени са осигурени именно благодарение на търговията в Европейския съюз.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *