Търговията с bitcoin от две български платформи е блокирана

В момент на засилен интерес към търговия с криптовалути търговията с тях през българските борси crypto.bg и cryptobank.bg е спряна. Сайтовете не работят и не приемат поръчки, а от съобщенията им се разбира, че обслужващата банка ПИБ е блокирала сметките им. „На 6 декември Първа инвестиционна банка спря достъпа до сметките на всички сайтове за обмен на биткойн в България.

Без предупреждение и без обяснение. Тъй като ПИБ е единствената ни връзка с международните борси, трябва да преустановим работа, докато намерим нова банка партньор“, се казва в съобщение на crypto.bg. Търговци с bitcoin потвърждават във форума на борсата, че направените им поръчки не са изпълнени.

Без предупреждение

„ПИБ ни блокира достъпа до банковата сметка под предлог, че ще извършват промени в акаунта ни и до края на работния ден ще ни пуснат сметката. Никой от банката не ни се обади и сметката ни остана недостъпна. За момента пускаме сайтът да работи само с Epay и изипей разплащания. Поръчките за продажба, които са с изплащане по банков път и са потвърдени след блокирането на сметката ни, ще бъдат изплатени в първия възможен момент“, посочват и от cryptobank.bg и допълват:

„Временно спряхме търговията с оригиналния Bitcoin поради практическата невъзможност да се извършват нормални транзакции. Към момента таксите, които трябва да се заплащат, за да мине дадена транзакция до 1-2-часов период, минават равностойност от 15 лева и пак не е сигурно, че това ще се случи. Ние от своя страна се препълваме от чакащи поръчки за изпълнение, които не минават и работата ни се затруднява до безкрайност. Ще възстановим обмяната веднага щом има поносими условия за това.“

„Капитал“ изпрати въпроси до Първа инвестиционна банка и очаква коментар.

Проблемът засяга търговци само през тези български платформи. Онези, които търгуват през чужди, не са засегнати, ако сметките им са в банки, които не блокират такива плащания. Засега официално ЦКБ и Райфайзенбанк (България) са обявили, че не обслужват търговци на криптовалути. Представител на bitcoin обществото в България коментира пред „Капитал“, че по-опасно ще е, ако повечето банки решат да преустановят координирано достъпа до чужди търговци. Така собствениците на bitcoin тук няма как да се разпореждат с активите си, тъй като за това им е нужна банкова сметка, информира в.Капитал.

Алтернативите

„Съществуват много други начини да продължим дейността си – през epay, Cash terminal, онлайн банки като Monese и Revolut, така че нямаме големи притеснения. Може би е добре да се наложат някакви правила. Всичко, което са имали към нас като изисквания, сме го спазвали. Това включва при първа транзакция тя да се отложи с 2 дни, за да може, ако преводът е бил направен от трето лице, без знанието на титуляря, той да реагира и да блокира транзакцията. В противен случай не може да се проследи при кого са попаднали биткойните“, коментираха за „Капитал“ от crypto.bg.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *