Търговската война със САЩ забави икономическия растеж на Китай

Икономическият растеж на Китай за 2018 г. се е забавил до 6,6 процента, след като активносттта през четвъртото тримесечие на годината намаля на фона на търговската война с Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.Оповестените днес данни показаха икономически растеж, забавен през последното тримесечие до 6,4 процента, при 6,5 процента през предишното.
Китайският икономически растеж се забави откакто в края на 2017 г. беше затегнат контролът върху отпускането на заеми от банките, което доведе до овладяване на бързото покачване на дълга.
Растежът продължи през по-голямата част от 2018 г., независимо от  увеличените мита върху китайски стоки, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп. Износът обаче се сви през декември, докато наказателните мерки започнаха да намаляват търсенето.
Растежът в инвестициите, продажбите на дребно и други показатели също се забави.
В доклада на държавното статистическо управление на Китай се отбелязва, че БВП през 2018 г. е надхвърлил 90,03 трилиона юана (13,28 трилиона долара), предаде ТАСС.

Сблъсъкът на САЩ и Китай всъщност „не е търговска война, това е технологична война. Технологичната война е и война за производство“, коментира Тери Гоу, шеф на Foxconn. Както е известно, САЩ обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост, но Пекин отрича това. Наблюдателите на пазара считат действията на Белия дом като начало на мащабна търговска война. Според анализатори, търговската война може да разруши изградените вериги за доставки в хай-тек индустрията и автомобилната промишленост, които силно зависят от импорта на компоненти, вкл. доставяните от Foxconn. САЩ и Китай се явяват най-големите експортни пазари за Тайван.

Високопоставеният американски правителствен служител Робърт Хорматс заяви, че „напрежението, неразбирателствата и търканията“ между важни търговски партньори са неизбежни. Това става след като неотдавна двете страни си размениха обвинения в протекционизъм и започнаха антидъмпингови разследвания. „Имаме търговски спорове с куп страни, с които поддържаме тесни икономически връзки, и те също имат спорове с нас“, заяви преди време Хорматс в реч в Университета по икономика и международни отношения . „По много от тях може да бъде постигнато споразумение преди да се стигне до етап СТО /Световна търговска организация/. Смятам, че ние и Китай ще направим всичко възможно, за да избегнем търговска война“, каза тогава още Хорматс, но времето доказва поне досега, че той е бил прекален оптимист в близката си прогноза.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *