Търговците на дърва за огрев крият обороти

Търговците на дърва, използвани  за огрев, са подложени на масирана проверка от страна на данъчните инспектори. Една от причините да тези проверки са сигналите през най-студените зимни дни за изчерпване на количествата дърва за огрев в скрадовете.

Проверките на складове в Бургас и околностите на града, в които се продават дърва за огрев, бяха извършени от екип на Националната агенция по приходите /НАП/, от служители на икономическа и охранителна полиция, както и от специалисти от Държавна агенция по метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ в град Бургас. Основната цел на проверките е да се установи отчитат ли търговците извършените продажби на фискалните устройства, както и изправни ли са контролните устройства за измерване.

До момента съвместните екипи са извършили проверки в 8 търговски обекта за дърва за огрев в морския град. При 7 от тях са констатирани нарушения, най-сериозните от които са неиздаване на касови бележки в 6 от обектите и несъответствие на касовата наличност с фискалния отчет. При една от извършените проверки търговецът е отказал издаването на фискален бон. На нарушителите са съставени актове за установените нарушения.

Заради търсенето през януари изкупната цена на дървата рязко бе поскъпнала: един кубик дърва от 110лв. със застудяването цената скочи на 130лв. Тогава освен с дърва, проблеми на някои места в страната имаше и със снабдяването с въглища. Тъй като рудник „Бабино” в мина „Бобов дол” бе затворен миналата година,добитите преди това въглища отиваха нуждите на ТЕЦ „Бобов дол“ а не  до потребителите в област Кюстендил. Другият доставчик за региона – мини „Ораново“ също не доставя въглища, тъй като запасите са на приключване, а останалите количества бяха  с лошо качество.

А и хората взимаха по малко, често един-два кубика дърва поради липса на средства и не можеха да се презапасяват.
Мониторингът и проверките на съвместните екипи ще продължат и занапред в зависимост от поведението на търговците.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *