Търговци в храма или нашествието на „пайнйерите“

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: По „долни гащи“ пред храма

Изключителен „фън“ предложи на софиянци патриаршеският храм „Александър Невски“. За юбилея на чалгата пред храм-паметника в българската столица е следният коментар на Антоанета Пунчева.

На 9 юни още в ранния следобед пред най-тържествения символ наСофия зацвърчаха кебапчета. Миризмата им бързо се омеси с тази на пот, адреналин и нещо сладостно и носталгично – аромат на захарен памук, при това обагрен в токсично синьо. От отворени пикапи щедро и безплатно заваляха енергийни напитки и други аванти. Възбуден народ се насъбра и мястото поразително заприлича на селски събор, както обичат да казват в новините- за броени минути. Но това беше само началото.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Поп-фолк певиците – последна дума на козметичния ъпгрейд
Най-големият чалга-инкубатур, „Пайнер“, празнуваше юбилей, а поп-фолк каналът „Планета“ – развитието на бизнеса и новите технологии. На „висилбата“ бе ударил рамо и един тв и интернет доставчик, който мощно атакува пазара в България, очевидно с доста пари. Kазано е, макар и не в Евангелието: това, което не може да се купи с пари, се купува с много пари.
“Във очите ти потъвам аз като във храм,
но прочитам задни мисли в тях като на длан.”
Защо свещениците са позволили тържеството на плътта и еротичните текстове, дори „брандиране“ на вратата на храма, както и целия вулгарен панаир? В интерес на истината, през очите на един замаян от кеф тв репортер, който успя да се отърка в природните и (недотам) дадености на звездите, се видя че за 20 години стилът им е еволюирал. Поп-фолк дивите все така си мйекат, но сценичните им костюми са елегантни и даже малко по-целомъдрени от тези на много абитуриентки. На тазгодишното гимназиално дефиле имаше момичета, които приличаха на звездите от порно наградите в КАН. Облечени ужасно, но затова пък – скъпо. Но, както е известно, парите позволяват на лошия вкус да изпъкне.
За 20 години всичко си дойде на мястото
Политическите страсти вече рядко разлюляват този емблематичен за прехода площад, затова пък чалгата укрепна. „Обикновените“ хора получиха шанс в горещата юнска вечер да са близо до своя естетически идеал: поп-фолк певица, последна дума на козметичния ъпгрейд, обсипана в „сваровски“ и женена за бизнесмен. Или – дай, боже, всекиму! – за футболист. Те се веселяха от сърце на „хитовити“ на Галена, Мария и Борис Дали, и не могат да бъдат съдени за своите вкусове.
Но защо всичките гьобеци трябваше да бъдат хвърляни точно там – пред православния катедрален храм? Отговорът е: защото може! Ето какво казват от „Пайнер“: „Светият Синод и Общината ни дадоха официално разрешение за концерта.”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Защо точно там?
Смешно и неадекватно
Концертът в крайна сметка завършил със скандал, защото просрочил времетраенето си и живеещите наоколо въстанали. А звездите се веселили до зори в „Син сити“, града на греха, който, по ирония на съдбата, се помещава в бившия кино-театър “Георги Димитров”. На “афтър-парти”.
А поради недоволството на софиянци, кметицата Фандъкова се заканила да забрани всякакви масови мероприятия пред храма. След дъжд качулка, е единственият възможен коментар на административната демагогия.
Случката напомни и за един свещеник, който наскоро искаше да забрани идването на Мадона на един стадион. Смешно и неадекватно – ето един още по-кратък коментар.

Антоанета Пунчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *