Търговци на горива скочиха срещу законопроект

Търговци на горива на едро и собственици на бензиностанции излязоха на протест в Пловдив срещу Законопроект за административно регулиране на икономическите дейности,
свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Според Петър Кантарски, собственик на бензиностанция, законовите промени задължават фирмите, които имат бензиностанции да внесат гаранция, която е 20 000 лева за обект, а за търговците на едро – е 500 000 лева. Това ще оскъпи горивото, като тежестта ще падне върху крайния потребител с увеличение на цената с над 10 на сто.
Засегнатите питат, защо този законопроект не засяга и фирмите, които търгуват с други акцизни стоки? Кантарски и колегите му смятат, че гаранцията не трябва да засяга бензиностанциите, след като производителят и вносителят дължат акцизи и начисляват ДДС на продукта, а те като собственици на търговски обекти плащат на доставчика крайна цена, включваща и ДДС, и акциз.
Протестиращите прогнозират, че заради финансовото натоварване много от колегите им няма да издържат и ще фалират.
В протеста, който се състоя на Карловско шосе, участваха представители на фирми, търгуващи с горива, които бяха дошли с цистерни, от Пловдив, Пазарджик, Велинград, Хасково и Стара Загора.

Заоконопроектът, наречен разточително Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предвижда фирмите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрационен режим към Министерството на икономиката. За да влязат в регистъра, те ще трябва да отговорят на изисквания за висок уставен капитал (между 20 хил. лв. за търговци на дребно до 3 млн. лв. за собственици на данъчен склад) и да предоставят немалки банкови гаранции. Управителите им ще трябва да отговарят на определен образователен и трудов ценз.
Един от най-проблемните моменти са именно новите банкови гаранции. Те варират от 20 хил. лв. на обект, но не повече от 500 хил. лв. за търговци на дребно, а за тези на едро – фиксирана сума от половин милион лева. Залагането на горна граница на обезпеченията прави тежестта за малки и големи непропорционална. Представители от пазара коментираха, че по този начин големите вериги с по над 25 бензиностанции на практика ще бъдат в привилегировано положение.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *