Търсенето на злато идва основно от Азия

В Испания IBEX 35 се покачва с 1.91%, до 6 181 пункта, след като в страната за втори пореден месец беше отчетен спад на безработицата. Днес испанското министерство на заетостта и социалната сигурност съобщи, че през май броят на безработните е намалял с 30 113, до 4.71 милиона.
Данните за инвеститорското доверие в еврозоната през юни дадоха известна подкрепа на европейските индекси. Индексът на SENTIX се понижи до минус 28.9 пункта, спрямо минус 24.5 пункта през май, но очакванията бяха за още по-ниска стойност.
От друга страна докладът за производствените цени във валутния съюз през април е силно негативен. На месечна база е регистрирано нулево изменение, а на годишна има забавяне на производствената инфлация до 2.60%, което отрязва свиването на нормите на печалба на предприятията.
Това обаче кара инвеститорите да се надяват на понижение на лихвите на ЕЦБ и нови количествени улеснения в Европа.
Във Франкфурт разпродажбите продължават. Индексът на германските сини чипове DAX пада с 1.19%, до 5 978 пункта.
Еврото се колебае около нивата достигнати в петък. Единната валута отстъпва с 0.03%, до 1.2415 долара.
Европейските индекси падат след срива на азиатските пазари днес. Инвеститорите са притеснени от слабите икономически данни публикувани в края на миналата седмица.
Възможността кризата в еврозоната, където Гърция е неплатежоспособна, а Испания е все по-близо до необходимостта от спасителен заем от ЕС, и забавянето на икономките на САЩ и Китай да съвпаднат във времето и да предизвикат нова глобална криза изглежда се засилва.
След разпродажбите през май, през юни обикновено фондовите пазари се стабилизират, но при по-тънки обеми на търговията. Ключова дата е предпоследния петък на месеца, когато изтичат падежите на големи обеми опции и фючърси в САЩ. После често идва силно низходящо движение на фондовите индекси.
Но този юни не започва с успокоение на пазарите. В Париж CAC 40 се понижава с 0.61%, до 2 933 пункта. Германският DAX пада с 1.47%, до 5 961 пункта. В Лондон FTSE 100 е в двудневна почивка. Основният испански индекс IBEX 35 обаче покачва с 0.21%, до 6 078 пункта, което показва апетит на риск на пазара.
За това говори и възходящото движение на еврото спрямо американските пари. Единната валута поскъпва с 0.02%, до 1.2421 долара, след като в петък се срина до 1.2290 долара – най-ниското ниво на еврото от 23 месеца насам. По последни данни на CFTC, нетните къси залози по курса евро – долар са достигнали рекордните 35.14 млрд. долара през миналата седмица.
В Лондон контрактите за доставка на петрол сорт Брент през юли поевтиняват с 1.61%, до 96.85 долара за барел.
С отварянето на европейките борси златото се оказа под натиск, което показва, че търсенето на метала през последните два дни идва основно от Азия. Цената на златото пада с 0.03%, до 1 622 долара за тройунция.
Юни започва така, както завърши май, с разпродажби на фондовите пазари. През изминалия месец водещите индекси в Ню Йорк загубиха над 6% от стойността си. Повод за последното силно низходящо движение бяха разочароващите данни от пазара на труда в САЩ, публикувани в петък. Днес азиатските пазари се сриват, отработвайки същата информация. Само 69 000 работни места са били прибавени през май от най-голямата икономика в света, при очаквания за три пъти повече позиции.
Очевидно оптимизмът за възстановяването на САЩ, който повдигна фондовите индекси в началото на годината, въпреки европейската криза, е бил пресилен.
А при забавяне на американската икономиката и задълбочаващи се проблеми в еврозоната, азиатските износители се оказват под натиск на основните си пазари. Неслучайно днес най-силно поевтиняват акциите на експортните компании.
В Токио, основният индекс Nikkei 225 пада с 1.88%, до 8 282 пункта. Акциите на Mazda Motor са надолу със 7.29%, а Toyota Motor поевтинява с 3.75%.
В Хонконг Hang Seng губи 2.25%, до 18 142 пункта, а в Шанхай CSI 300 е надолу с 1.84%, до 2 441 пункта, след като, публикуваният в неделя, индекс на икономическата активност в сферата на услугите в Китай през март се понижи до 55.2 пункта. След издадените в петък доклади на HSBC и китайската статистическа служба за активността в промишления сектор, които показаха съответно спад и забавяне, днешните данни са още един сигнал за слабостта, изпитвана от най-голямата азиатска икономика.
В Сидни S&P ASX губи 1.92%, до 4 038 пункта. Индексът на института TD Securities в Мелбърн, публикуван днес, показа нулеви инфлационни очаквания в Австралия за следващите 12 месеца. Това вероятно ще принуди централната банка на страната да задържи основния лихвен процент на сегашното му ниво от 3.75 на сто.
Доларът продължава да поскъпва на фона на бягството от риск на фондовите пазари. Валутният индекс DXY се качва с 0.17% днес, въпреки корективните движения по някои кросове. Еврото поевтинява с 0.02%, до 1.2415 долара. Срещу йената американските пари покачват с 0.06%, до 78.1600 USD/JPY.
Продължава и възходящото движение на златото, започнало в петък. Цената на метала днес се качва с 0.38%, до 1 628.30 долара за тройунция, връщайки се към нивата от началото на май.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли поевтиняват с 1.92%, до 81.63 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *