Търсенето на злато от централните банки е най-голямо от 70-те насам

Търсенето на злато от централните банки е най-голямото от времето на президента Ричард Никсън (1969-1974 г.) насам. Финансовите институции са поели близо една пета от световните доставки, изпращайки сигнал за отдръпване от долара, посочват от Goldman Sachs Group.Търсенето на злато от централните банки е най-голямо от 70-те насам.

Свързано изображение

„По-скоро бих предпочел златото пред облигациите“, тъй като те няма да отразят този процес по отдръпване от долара, посочва Джеф Кюри, ръководител на изследователско звено за търговия със суровини на банката.

Миналата седмица анализатори на Goldman посочиха в бележа, че инвеститорите трябва да диверсифицират дългосрочните си притежания на облигации с такива в злато, подчертавайки „воденото от страх търсене“ на благородния метал, информира investor.bg.

Цената на златото достигна шестгодишен връх през септември, след като Федералният резерв намали разходите по заемите и общата сума на дълга с доходност под нулата нарасна до рекордните 17 трлн. долара, което на свой ред разпали интереса към благородния метал.Търсенето на злато от централните банки е най-голямо от 70-те насам.

Ръст с 2,8 процента отбеляза цената на златото на международните пазари, пише АФП.

Причината са опасенията, че коронавирусът може да предизвика проблеми в световната икономика.

Традиционно, в условията на криза много инвеститори предпочитат да влагат пари в сигурни инвестиции, като златото.

С отчетените 1671 щатски долара за трой унция, които бяха регистрирани около 20 часа централно европейско време в понеделник, златото достигна най-високата си стойност от януари 2013 г.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *