Търсят 3 хиляди учители

Просветното министерство ще разчита на учители в пенсионна възраст, за да запълни липсата на около 3000 преподаватели за новата учебна година. Най-много свободни места има за учители по математика, информатика, природни науки и английски език. „Проблемът с недостига на кадри за тази учебна година ще бъде преодолян.

Задълбочаване се очаква в следващите между 5 и 15 години“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни и как ведомството му смята да се бори с проблема. „От една страна, са резервите – учителите, които навлизат в пенсионна възраст. От друга страна, са младите хора, които искаме да привлечем“, обясни Вълчев. Третият вариант е да се привлекат хора с различно образование, които да се квалифицират като учители. МОН вече разработва програма за по-малка натовареност за учителите в ранна пенсионна възраст. Целта е те да се задържат по-дълго в образователната система. В момента около 24 000 от всички 90 000 учители са в предпенсионна възраст.

Стимулът за привличане на млади кадри пък ще бъде увеличаването на заплатите. От 1 септември те скачат с 15%. „От догодина предвиждаме още едно увеличение с 20-25%. За 3 години учителските заплати ще бъдат удвоени“, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

От днес над 11 000 експерти от цялата страна ще работят за връщането в клас на отпадналите от училище деца. Кметове, социални работници, училищни директори и полицаи ще броят и издирват хлапетата, които не посещават учебните занятия. Ако родителите все пак откажат да изпратят децата си в клас, детските им надбавки ще бъдат спирани както досега, информира в.Стандарт. Новото е, че неусвоените пари няма да се връщат в Агенцията за социално подпомагане, а ще се пренасочват към бюджетите на училищата. Така със събраните пари ще се подпомагат семействата, който редовно изпращат децата си в клас.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *