Тютюневите гиганти се заемат с фармация

Компании, натрупали богатство, продавайки вредни и пристрастяващи цигари, правят нови стъпки в здравеопазването, пише Politico и разказва как тютюневите гиганти се впускат да стават лечители.

Тютюневите гиганти се заемат с фармация

Philip Morris International (PMI), швейцарско-американският производител на цигарите Marlboro, купи две фармацевтични компании през последния месец и в четвъртък спечели подкрепа за закупуването на внушителната британска биотехнологична компания Vectura, предаде БГНЕС, цитирайки изданието, информира  expert.bg.

Със своя опит в респираторните лекарства, Vectura е една от успешните компании, когато става въпрос за разработване на нови инхалаторни лечения за състояния като астма и хронична обструктивна белодробна болест – изтощителни състояния, за които е известно, че са причинени от пушенето на цигари. Въпреки различията на компаниите, бордът на Vectura в четвъртък подкрепи офертата на PMI, след като тютюневата компания победи конкурента си.

Въпреки че големите тютюневи гиганти дълги години популяризират тютюневите и никотиновите изделия без тютюнев дим, като се стремят да изгладят имиджа си и да се разнообразят, тъй като страните ограничават тютюнопушенето, кампании и здравни групи казват, че този последен ход отива твърде далеч.

Това е пример как „кръговата икономика върви по грешен път“, казва Гейл Хърли, британски и европейски директор в Tobacco Free Portfolio, която обединява финансови компании, обещали да не инвестират в тютюневата индустрия.

What everyone gets wrong about the history of cigarettes - Vox

Vox

Тютюневите компании вече не само ще печелят от продажбата на цигари, но и от лечението на болестите, които причиняват, каза тя.

PMI не е единствената тютюнева компания, която се разпростира на фармацевтична територия. British American Tobacco (BAT) има биотехнологично дъщерно дружество в САЩ – Kentucky BioProcessing – което миналата година стартира ранни клинични изпитвания за ваксина срещу COVID-19.

Докато BAT използва тютюневи растения за отглеждане на антитела срещу ваксини, PMI придобива компании за респираторни лекарства, за да надгражда свои собствени продукти без тютюнев дим, както и да разшири портфолиото от терапевтични лекарства.

„Много е неетично да печелите два пъти, като пристрастите хората към тютюнопушенето и след това лекувате последващото им заболяване“, пише Европейското респираторно общество в писмо до здравния министър на Великобритания Саджид Джавид и бизнес секретаря Кваси Квартенг, лобиращи срещу сделката Vectura. Твърдейки, че британското правителство не трябва да допуска покупката да продължи, организацията заяви, че повече от 35 000 членове считат сделката за „ужасяваща“.

В отговор на притесненията, изразени от здравните групи, говорител на PMI заяви: „Има критици към трансформацията на тютюневата индустрия, обаче PMI беше много ясна относно нашата стратегия да оставим цигарите след себе си.“

Компанията има за цел да генерира 50 % от приходите си от продукти без тютюнев дим до 2025 г. и е насочена към най-малко 1 милиард долара от безникотинови продукти през тази година. „Именно затова е придобиването на Vectura“, каза говорителят.

Нова визия

Продуктите без тютюнев дим на практика не донесоха никакви приходи за компанията през 2015 г., но те представляват близо една четвърт от продажбите през 2020 г. Компанията се ангажира да „замени изцяло цигарите възможно най-скоро“, се казва в писмо на акционер миналата година.

На 1 юли Philip Morris обяви сделка за закупуване на Fertin Pharma, базиран в Дания разработчик на дъвки, прахчета и таблетки за смучене за лечение на болка, алергии и настинки.

Осем дни по-късно тютюневият гигант представи офертата си за Vectura. И докато Vectura обсъжда, PMI тази седмица купи друга компания за инхалационни лекарства – OtiTopic. Американската биотехнологична компания разработва респираторни лекарства за лечение на инфаркти. Тютюневата компания не крие своята стратегия: Целта на тези сделки е да се използва фармацевтичният опит и възможности в областта на инхалаторните технологии и здравето на дихателните пътища, област, в която самите цигарени компании са прекарали десетилетия, изграждайки опит.

E-cigarette starter packs for smoking cessation to be given in hospitals

Philip Morris започва търговия в Лондон през 1847 г. Въпреки че е свързан с появата на рак на белия дроб още през 20-те години на миналия век, едва през 50-те години на миналия век е установена причинно-следствена връзка с тютюнопушенето.

През 70-те и 80-те години на миналия век страните започнаха да налагат възпиращи средства за пушене, като по-високи данъци, здравни предупреждения върху опаковките и ограничена реклама. Но тези мерки са преобладаващи в богатите страни; рекламата на тютюн остава неизбежна в много страни с по-ниски доходи и все още има над 1,3 милиарда потребители на тютюн по целия свят.

Въпреки че тютюневите компании направиха стъпка встрани с новите неизгарящи никотинови продукти като вайпинг, цигарите все още генерират по-голямата част от приходите им. Индустрията обаче знае, че това ще се промени.

„Тъй като регулаторите и тютюневите амбиции са все по-съгласувани, в много страни нито един пушач в рамките на едно поколение не може да стане реалност“, каза Оуен Бенет, анализатор в американската инвестиционна банка Jefferies, през март.

Може да има три основни причини за фармацевтичните ходове на PMI, каза Адам Баркър, анализатор в Shore Capital. Първата е да се получи достъп до технологии и ноу-хау в областта на инхалационните лекарства. Втората е да се компенсират последиците за здравето от тютюнопушенето, „като естествен хедж срещу въздействието на вашите продукти“. И третата е да се създаде изцяло нов бизнес, за да се защитят приходите на компанията, тъй като цигарите и потенциално вайпинг продуктите намаляват.

Последното би било „наистина голяма промяна“, каза той. Но ако вземете предвид дългосрочните перспективи на тези компании, каза той, това може да има смисъл.

PMI е категоричен, че възнамерява да окаже положително въздействие върху обществото и върху здравето на хората, като обещава „да бъде много повече от цигарена компания“.

Здравните групи не приемат това „Думите на PMI трябва да бъдат подкрепени от действия“, каза Хърли, а реалността е, че това са компании, които извличат по-голямата част от печалбите си от продукти, които убиват клиентите им.”

Като се има предвид, че PMI „активно работи за блокиране на регулаторни промени“ при продажбите на тютюн, тя каза, „идеята, че те са в същия дух като здравните и уелнес компании, наистина не е достоверна“.

Когато беше помолен да коментира критиките, че най-продаваните му продукти причиняват много от болестите, които лекарствата на Vectura лекуват, PMI не даде директен отговор.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *