Тютюнопроизводителите в регистър до 31 март

Тютюнопроизводителите у нас до пролетта – срокът е 31-ви март, трябва да се впишат в  официалния Регистър на тютюнопроизводителите у нас. През миналата 2016 година в него се бяха вписали едва 6100 от повече от 16 000 производители, които съществуват у нас.

Това казва председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, според когото има крачка към развитие в сектора. Той изтъкна, че производителите трябва да изпълнят три критерия, преди да се впишат: Да се сдобият с договор за производство и продажба на тютюнева суровина за стопанската 2017 година. Вторият критерий е да покажат правно основание на ползвания и разсадения с тютюн терен за 2017 стопанска година, както и предавателен протокол от реализацията на предходната, в случая 2016-а, година тютюнева суровина.

Ако производителите не се сдобият в срок с някой от документите, министърът на земеделието има всички права да удължава тези  срокове. Ние мислим, че ще стигнем дотам и този срок ще бъде удължен до края на април. Втората опция е до 31 май 2017 година. В държавите от ЕС всички производители на тютюн се вписват в подобен регистър, обясни той. Негативът, ако не се впишат в регистъра на тютюнопроизводителя, е изцяло за сметка на тютюнопроиводителите. По Закона за тютюна и тютюневите изделия има право да отглежда този, който се е сдобил с договор. Ако не се впише в регистъра, тютюнопроизводителят ще търпи санкции, глоби за това, че отглежда, манипулира, пренася и предава по нерегламентиран начин тютюнева суровина, обясни Филев, но не уточни размерите на санкциите.

От акцизите на цигари в бюджета на страната постъпват над 2 млрд. лева, а от нелегалните изделия не се отчисляват приходи. Затова и вписването в регистъра има превантивен ефект срещу сивия сектор изтъкна председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Държавата има информация какъв е делът на незаконното разпространение на нарязан тютюн. Мога да кажа, че от около 17 000 тона тютюн, които се произвеждат в последните няколко години, около 2000 тона се разпространяват по  незаконен начин, което носи загуби на държавата в размер на около 300 милиона лева. Официалната статистика за България е повече от тревожна – всеки четвърти българин пуши нелегални цигари – това означава, че 400 000 българи пушат контрабанда, а 15 000 българи участват в нелегалната търговия. Според официални данни на европейската Служба за борба с измамите /ОЛАФ/ в Европейския съюз се пренасят контрабандно над 4,7 милиарда къса цигари годишно и загубата на съюза от тази престъпна дейност надхвърля 10 милиарда евро.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *