Убит е най-малкият син на Муамар Кадафи – Хамис

Информацията за обстоятелствата около гибелта му е противоречива. Според едни сведения Хамис Кадафи е бил сериозно ранен при ареста и откаран в болница. Но според източника от Либийския национален конгрес синът на бившия диктатор е загинал. Хамис Кадафи ръководел едно от военните подразделения, сражаващи се срещу въстаниците.  Според други сведения, съобщени от тв канала Ал Арабия, той починал в Мисрата, където бил откаран от въоръжените сили на новата власт, които го открили тежко ранен в Бани Уалид. При сраженията между проправителствени сили и местни въоръжени формирования в Бани Уалид, са били убити 26 души, а ранените са над 200. Бани Уалид е последната крепост на привържениците на Кадафи, чиито защитници се съпротивляват ожесточено срещу въоръжените отряди на новата либийска власт. Сблъсъците между въоръжените отряди от Бани Уалид и формированията на бившите бунтовници продължават вече трето денонощие. Повод за конфликта стан отвличането и смъртта на младежа Омран Шаабан, който пръв откри преди година в Сирт лидера на либийската революция Муамар Кадафи и така подписа смъртната му присъда. Бившите бунтовници, основно от Мисрата, обсадиха Бани Уалид и поискаха да им бъдат предадени отговорните за смъртта на Шаабан поддръжници на бившия лидер на Джамахирията. Но стохилядният Бани Уалид, „столица” на племето Уарфала – запазило верността си към сваления режим, в отговор предпочете да се вдигне на оръжие. Мнозина там все още не са приели новите власти и по-рано през годината жителите на непокорния оазис нееднократно са влизали в сблъсъци както с „официалната” армия, така и с групировки на бившите революционери, предаде „Фокус“.
И преди е имало съобщения за гибелта на Хамис Кадафи, но те така и не се потвърдиха. За съдбата на Хамис Кадафи след победата на либийската революция през октомври 2011 г. нямаше достоверна информация, а само предположения, че е възможно той да е избягал в Нигер.
Съобщението за гибелта му съвпада с годишнината от смъртта на Муамар Кадафи – на 20 октомври 2011 г. Полковникът бе хванат от група въстаници в обсадения град Сирт и убит при опит за бягство. И досега подробностите около смъртта му не са изяснени.
Според руският информационен сайт Газета.Ру Хамис Кадафи е учил във военната академия Фрунзе в Москва. Вчера бе съобщено, че е задържан бившият говорител на Муамар Кадафи, докато бягал от Бани Уалид. По-късно самият той опроверга тази информация във Фейсбук, заявявайки, че дори не се намира в Либия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *