Увеличават бонусите и забраняват съкращения на работещи пенсионери

Всяка година допълнителен стаж след изпълнение на условията за пенсиониране ще носи на работника 4% допълнително върху пенсията, а не 3%, както е в момента. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на конференция на тема „Демографските предизвикателства и пазарът на труда в контекста на Стратегия „Европа 2020“.  „Ще търсим стимулите, за да може хората да останат колкото се може по-дълго на пазара на труда“, поясни министърът по време на конференция в София, цитиран от „Кросс“.
Миналия месец депутатите отхвърлиха законопроект на депутата от БСП Емилия Масларова, която предложи бонусът да се увеличи от 3 на 5 процента.
Тотю Младенов увери, че в момента няма нужда от увеличаване на пенсионната възраст, но трябва да се търсят стимули за по-дългото оставане на заетите на трудовия пазар.   За сметка на това, освен бонуса, ще се предложи и защита от закона на работещите в частния сектор, които са постигнали изискванията за пенсиониране. Те няма да бъдат съкращавани или уволнявани от работодателя, ако желаят да продължат да работят, предложи пред журналисти социалният министър Тотю Младенов, цитиран от „Фокус“.
В момента българите се пенсионират при 63 г. за мъжете и 60 г. при жените, като правителството се отказа да повишава годините за пенсиониране. За сметка на това обаче бе договорено повишаване на осигурителния стаж на 37 години за мъжете и 34 години за жените.
Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев забраната в частния сектор да бъдат уволнявани служители, достигнали пенсионна възраст, е пряка намеса в пазара на труда. По думите на Данев социалният министър се опитва с тази забрана да реши два проблема – да намали разходите на пенсионната система, да минимизира дефицита на бюджета на НОИ и да не се увеличава безработицата.
В края на март правителството прие по принцип  – при силна съпротива на  министрите на вътрешните работи и на отбраната, постановление за освобождаване от работа в държавната администрация на работещите пенсионери.
България е уникална в ЕС с доплащанията за прослужено време т.нар класове, заяви пък Васил Велев от АИКБ. Според него възрастните получават по-голямо възнаграждение, без винаги това да е свързано с по-голям резултат. В България проблем има с ранното пенсиониране, посочи Велев. Средна възраст за пенсиониране в България е една от най-ниските в ЕС. Апелираме в бюджета за следващата година осигуровките, които се изплащат на служещите в системата на сигурността полицията, армията, съдебната система, да бъдат сметнати в бюджетите на съответните ведомства, а не да се трансферират от централния бюджет и да не става ясно всъщност колко те струват, заяви Велев. По думите му – осигуровките, които държавата плаща за работещите в сферата на сигурността, не покриват, не съответстват на размерите на пенсиите, които след това се получават. Този проблем с ранното пенсиониране категорично трябва да бъде решен, за да не се отчита този голям дефицит в бюджета, каза Велев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *