Увеличават се площите с лавандула

Удвояване на площите с лавандула за период от само пет години, световно лидерство на България в производството на етерично масло от тази култура, високо търсене, атрактивни цени и щедри субсидии.
Удвояване на площите с лавандула за период от само пет години, световно лидерство на България в производството на етерично масло от тази култура, високо търсене, атрактивни цени и щедри субсидии информира capital.bg.

Пренасищането на пазара логично води и до намаление в цените, което е с около 40-60% на годишна база. „Сега изкупните цени варират в твърде широки граници и не бих се ангажирал да ги коментирам, но при всички положения в кампанията личи един низходящ тренд. Ако миналата година литър конвенционално масло се продаваше средно за 80 евро, а един литър биомасло за 90 евро, то тази година вероятно цените ще са надолу до 60-65 евро“, казва Николай Ненков, собственик на производствената компания за етерични масла „Бул фито ойлс“ и търговската „Гален–Н“. „Бул фито ойлс“ отглежда около 300 дка насаждения с лавандула и няма планове за увеличение на тези площи. „Въпреки потенциала на страната в производството на етерични култури сривът при лавандулата вече се усеща“, категоричен е Ненков.

Производителите очакват през тази година големи количества етерично масло от лавандула да останат без пазар. Сигнали за това идват и от парфюмерийните и козметични компании в Европа, част от които също имат резерви от неизползваната през 2015 г. суровина. Тези, които нямат такива запаси, пък не показват признаци за повишение на търсенето.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *