Увеличават се приходите от акциза на цигарите

Приходите в държавния бюджет от акциз върху цигарите скочиха с 25%. До края на юли от налога са събрани 1,35 млрд. лв., което е с 271 млн. лв. повече от същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на финансите.

 

Това е резултат от предприетите мерки срещу контрабандата и сивия сектор на икономиката. Цигарите вече изпревариха горивата и тази година осигуряват най-голям дал от приходите в хазната от акцизи. При горивата също има сериозен ръстът в приходите от акциз – с 5,4%, или с 62,5 млн. лв. до 1,219 млрд. лв. Постъпленията от акцизи върху алкохола са скочили с 8,23%, или с 12,4 млн. лв. до 163 млн. лв. Общо приходите от акцизи нарастват с 345 млн. лв., или с 14,29%. Всичко това е резултат от предприетите мерки за затягане на контрола от страна на НАП и Агенция „Митници“. Това се потвърждава и от резултатите при събирането на ДДС. Приходите от ДДС до юли са нараснали с 441 млн. лв., или с близо 9,5%. Това е три пъти по-голямо увеличение от ръста на икономиката, който за миналата година е 3%. При осигуровките и другите данъци също се отчита сериозен ръст на постъпленията в хазната. Така общият размер на данъчните приходи в бюджета до юли нараства с 9,1%, или с 1,308 млрд. лв. до 15,743 млрд. лв.
Увеличението на приходите е съпроводено със свиване на държавните разходи. Това основно се дължи на изместване на голяма част от планираните инвестиционни разходи за края на годината, което е свързано с новия програмен период и стартирането на новите оперативни програми на ЕС. Затова до юли разходите на хазната са с 961 млн. лв., или 5,27% по-малко от същия период на миналата година. В резултат излишъкът в хазната до юли е 3,279 млрд. лв., или с 315% повече от същия период на миналата година. Свиването на инвестиционните разходи обаче има и негативен ефект, тъй като именно те биха могли да допринесат за икономическия ръст, информира standartnews.com.
През месец август мерките срещу сивата икономика явно продължават да дават резултат. Защото до края на август излишъкът в бюджета вече е 3,285 млрд. лв., сочат предварителните данни на Министерството на финансите. До август приходите и помощите в държавната хазна са малко над 23 млрд. лв., което е ръст с 1,54 млрд. лв. А разходите на бюджета до август са 19,746 млрд. лв., или с 1,12 млрд. лв. по-малко от същия период на миналата година.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *