Увеличава се осигурителната тежест за 2018г.

Според приетия Държавен бюджет, в частност бюджета на НОИ/ Национален осигурителен институт/, увеличава се осигурителната тежест от 01. 01. 2018 година.

Всички  работещи ще плащат по-висока осигуровка за пенсия, като за втора поредна година вноската се увеличава с 1 процентен пункт.

Вноската за пенсия се вдига с 1% от една страна, а от друга страна осигурителната тежест  нараства от минималните осигурителни прагове – с 6.8% пункта, защото административно бяха увеличени минималните осигурителни прагове на над 2 милиона души заети във всички 85 икономически дейности.

 Минималният осигурителен праг вече е 510 лв., колкото е МРЗ .  

Това е и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. Хубавото засега е, че това е последното увеличение на пенсионната вноска – за 2019 г. не се предвижда ново нарастване. 

Максималния осигурителен доход остава 2600лв.

 От 2018г. вноската за пенсия за трета категория вече е 19.8 на сто. 5 на сто тази сума за родените след 1959 г. отива в лицензираните /УПФ/ универсалните пенсионни фондове. Останалите 14.9 на сто влизат в НОИ за държавната пенсия.

 Осигурителната тежест продължава да се разпределя в съотношение 60:40 за работодателя и работника.Така при средна заплата от 1000 лв. осигурителната тежест за пенсия ще е 198 лв., от които работникът ще плаща 79.2 лв., а останалата част е за сметка на работодателя.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване  се очакват приходи в размер малко над 6.5 млрд. лв., като от по-високата вноска се очакват 212 млн. лв. повече. Или с около 900 млн. лв. повече от осигуровки спрямо плана за тази година.

Минималните осигурителни прагове се повишават средно със 6.8 на сто.                   По-голямата част от това увеличение идва от ръста на минималната заплата, а останалото е заради наложения административен ръст от 3.9% върху праговете, защото и миналата година работодателите отказаха да преговарят и провалиха преговорите за минималните осигуровки. От това увеличение на минималните осигурителни прагове в НОИ се очаква допълнителни приходи от 78 млн. лв.

Минималната  работна заплата става 510 лв., а според д НСИ /Националния статистически  институт/  над 400 хил. българи са се осигурявали на МРЗ през миналата година. Това ще им позволи да получат увеличение на дохода си със средно 11%. Чистия доход на нископлатените работници ще се увеличи с малко над 10 на сто, или с 37лв. Това означава, че хората на минимална заплата ще вземат догодина по 396 лв.

Увеличение на минималните осигуровки има и при земеделците и тютюнопроизводителите, които ще се осигуряват за пенсия на минимум 350 лв. тази година, което е с 50 лв. повече спрямо 2017 г.

Увеличават се обезщетенията на майките и на безработните. Обезщетението за втората година от майчинството се увеличи на 380 лв. /с 40 лв./, а минималната сума за безработните вече е 9 лв. на ден. Освен това от средата на м.г. действа и новият вид обезщетение за майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година (след 135-ия ден от раждането).

Те получават половината от майчинството си от НОИ към заплатата от работодателя. Вече има и максимално дневно обезщетение за безработица – 74.29 лв. на ден, като то е сметнато на 60% от максималния осигурителен доход.

 НОИ упражнява натиск, относно условията за получаване на обезщетение за безработица – ще се иска осигуряване най-малко 12 месеца от последните 18 месеца /сега се искат 9 от 19 месеца/.        

Освен това се иска и повече години осигуряване, за да се получават по- дългосрочно  парите от НОИ. Всеки безработен  може да получава максимум една година обезщетение, но трябва да има стаж поне 15 години /до миналата година се искаше 12 години стаж/.

Ако пък е уволнен от работодателя, но срещу компенсация от поне 4 заплати, вече ще има право само на минимално обезщетение от НОИ.

Петър Къртев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *