Средно увеличение на пенсиите с 16,67 лв. от 1 октомври

824 00 български пенсионери ще бъдат с по-високи пенсиите от 1 октомври, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Всички трудови пенсии, които са под 200 лв., от 1 октомври ще бъдат приравнени на 200 лв. Основната минимална пенсия става 200 лв,. пенсията за общо заболяване също ще бъде по-висока. Средното увеличение, което ще получат хората, е 16,67 лв., увеличение ще има и при вдовишките добавки, продължи той.

От 9 октомври НОИ започва изплащането на пенсиите за октомври. Тогава 40% от българските пенсионери ще вземат по-високи пенсии. Индексирането на всички пенсии става от 1 юли по т.нар. швейцарско правило. От 1 юли 2018 е предвидено индексиране на всички пенсии с 3,8%“, съобщи Петков. Нямам данни дали приравняването на пенсиите демотивира работещите да плащат осигуровки. Наред с увеличаването на минималните размери на пенсиите, за началото на 2019 г. сме предвидили отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии, коментира министърът.

Наблюдава се тенденция на намаление на новите пенсионери, особено видимо е при служителите от сектор „Сигурност“, разкри Бисер Петков. Реформата в ТЕЛК е на път, заяви още социалният министър. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.

Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка“, уточни Петков. Той успокои, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

По повод детските надбавки и обезщетения Петков заяви, че за обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на социалното министерство предвижда 5 на сто от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в следващите 4 години. Това са осем институции от 160 в страната.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *