Уволниха шефовете на БДЖ и Летище София

Йордан Недев е назначен за шеф на железниците на мястото на Пенчо Попов, съобщиха от министерството на транспорта. Наследник на Асен Танчев като директор на столичния аеропорт ще е Веселин Пейков.
Смяната на изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов е с цел подобряване на качеството на обслужване на пътниците, постигане на по-високи икономически резултати и ускоряване на реформите в областта на железопътния транспорт, са мотивите на Московски.
Основният приоритет на новия изпълнителен директор на летището пък ще бъде ще бъде прилагането на нови механизми в управлението на аеропорта, което да доведе до оптимизиране на работата и по-високи финансови резултати, обясниха от министерството.
Йордан Недев е завършил икономика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по финанси в London Business School. От 2005 г. до сега е работил като управляващ партньор по корпоративни финанси в Партньори ММД. От 2004 г. до 2005 г. е бил изпълнителен директор на СИИ Секюритиз АД, а преди година преди това е бил изпълнителен директор на Инвестор.БГ. През 2003 г. е бил финансов директор на СЕП – България. Владее английски, испански и руски езици.
Веселин Пейков е магистър по гражданско инженерство от института за инженери в гражданската авиация в Киев, Украйна. Веднага след завършването си през 1994 г. започва работа на Летище София, като до момента е заемал различни позиции на аерогарата. До декември 2010 г. е бил директор „Информационни технологии и поддръжка”. Владее английски и руски езици. Пенчо Попов стана директор на БДЖ през октомври 2009 г. Той бе назначен на поста от тогавашния министър на транспорта Александър Цветков след уволнението на Христо Монов заради злоупотреби, припомня Дарик радио. В момента БДЖ е в лошо финансово състояние, като трудно плаща на доставчиците си за гориво и охрана. Дружеството е изправено пред опасността да спре половината си влакове, тъй като има стари задължения за доставка на гориво към „Лукойл“. БДЖ се надява да получи заем от 460 млн. лв. от Световната банка.
Миналата година след като дерайлираха три вагона от бързия влак „Чайка“ от Бургас за София, Цветков заяви, че има има престъпна безотговорност в БДЖ. Ако за Пенчо Попов се установи такава, той също ще поеме своята отговорност, заяви министърът.
Изпълнителният директор на Летище София Асен Танчев зае поста през август миналата година от Пламен Станчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *