Удавянето на Южен поток

Нечуваните подигравки със съда са локални по обхват и с ограничено във времето действие. Докато Южен поток е точно обратното – решение с дългосрочни последици и континентален обхват.
Съдия Марковска излъга на няколко пъти, беше хваната в лъжа от журналисти и свалена от сцената с усилията на Европейската комисия и президента. Южен поток е точно обратното – проект, който за нищо не лъже просто защото нищо не казва за себе си. И който София подписа, щастлива поради факта, че никой не вижда какво пише над подписа.
А президентът?

Плевнелиев проговори за Марковска, но си замълча за Южен поток
Южен поток е проект, за който президентът поиска да знае нещо преди да бъде подписан. В средата на миналата седмица той призова правителството „да сложи на масата“ цялата информация за него. И макар проектът да беше подписан без никаква информация за българските ангажименти, президентът си замълча. Просто седмицата му беше предложила алтернативна мъжествена роля – тази на политик, способен да сложи точка на големия срам с избирането на компрометирана съдийка.
Едновременното случване на двете събития – съдебното и газовото – буквално потопиха темата „Южен поток“. Нищо, че този проект се отнася до съдбата на цяла Европа, която в четвъртък бетонира своята енергийна зависимост от Русия. И нищо, че по ирония на съдбата това стана със софийския подпис под този секретен документ. България просто подписа последна от всички страни, ангажирани в строителството на газопровода и затова се оказа последната врата, през която руският газ искаше да мине.
Впрочем, зависимостта на цяла Европа от едно българско решение вече се е случвала веднъж в най-новата история. Това стана през 1999 г., когато Русия искаше разрешение нейни военни самолети да прелетят над България на път за размирно Косово и в помощ на сърбите. Тя не получи това разрешение. Вместо руски войски в Косово влязоха многонационалните сили КЕЙФОР.
Сега залогът не е много по-различен. Южен поток е декларативно политически, а не само икономически проект. От самото начало Кремъл говори за него като за инструмент за неутрализиране на Украйна – не винаги покорната съседка на Русия, през която минава наземният път на руското гориво за Европа. С новия проект тръбата ще минава по дъното на Черно море, за което България съдейства.
Коя новина запомниха българите?

Южен поток е най-мощният газопровод, замислян от Русия до този момент
Очаква се Южен поток да доставя 63 милиарда кубически метра газ годишно за Южна и Централна Европа. Това е количество, в което може да се „удавят“ всичките страни по пътя на газопровода, тъй като взети заедно, те се нуждаят от по-малко газ годишно, отколкото Южен поток ще осигурява като цяло. Според енергийната информационна агенция Platts, всяко от замислените 4 разклонения на „Южен поток“ ще доставя в Европа по още 15 милиарда кубически метра газ. Взето заедно, това количество надвишава дори нуждите на цяла Германия, страната с най-високо потребление на газ в Европа и четвъртата в света икономика.
В четвъртък, когато и последната пречка пред този проект беше премахната чрез подписа в София, България беше разтърсена от други новини, не от тази. Това беше ден на всенародно възмущение от скандала в съда и ден на всенародна радост по повод намалените с 20 % цени на руския газ за България. Последната новина трябва да е била специално замислена от правителството и в това не може да има съмнение. Първо, никак не е сигурно, че тя е вярна. Второ, тя гарантира пълно объркване на населението заради постоянното споменаване на думата „газ“ в новините. В единия случай газът беше обявен за по-евтин, а във втория случай той беше обявен като предстояща доставка за Европа. Коя от двете новини запомнихте?

Татяна  Ваксберг, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *