Удължават срока на онлайн преброяването

Удължаване на електронното преброяване предвижда един от изготвените в началото на годината сценарии за протичане на преброителната кампания.

Удължават онлайн преброяването

Въпреки хакерските атаки и сериозните технически проблеми с различни регистри, които се появиха още в първите часове от допитването до гражданите, към момента няма окончателно решение за продължаването на срока за попълване на онлайн анкетата след 17 септември. Това съобщиха за вестник „Монитор“ от Националния статистически институт (НСИ).

Първата хакерска атака бе едва 10 часа след началото на кампанията по преброяването. По думите на зам.-председателя на НСИ Диана Янчева тя е прихваната още от първата степен на системата за сигурност и е блокирана за по-малко от час, информира  expert.bg.

„Смятам, че няма да имаме проблеми“, коментира тогава пред медии Янчева. Оказва се обаче, че по-малко от 48 часа след това е направен пореден опит за „взлом“ в системата.

Проблемът е в поредица атаки тип „Отказ от услугата“ с трафик над 250 гигабита в секунда. Първите опити за проникване са били от IP адреси от Швеция, втората блокирана атака пък е била от китайски хакери. Инцидентите са докладвани на Държавната агенция за електронно управление и Съвета по киберсигурност.

Преброяване 2021: 160 лв. глоба, ако не сме се преброили онлайн и изгоним анкетьор - bTV Новините

преди 6 дни

bTV Новините

Претоварване на системата

Причина за спирането на работата на системата става и пренатоварването ѝ от големия брой желаещи да се регистрират. До 6 сутринта в първия възможен ден за преброяване са обработени 62 000 заявки. Председателят на НСИ Сергей Цветарски бе предвидено да отговаря на въпроси на депутати относно срива в системата за онлайн преброяване. Заседанието на Комисията по дигитализация и информационни технологии, насрочено за вчера, обаче бе отменено заради продължителните спорове в НС във връзка с актуализирането на бюджета.

Електронната кампания за преброяване на населението и жилищата у нас започна на 7 септември и е планирано да продължи до 17-и. Ден по-късно пък преброителите ще тръгнат и по домовете на гражданите. Обходът по домакинствата, по време на който ще се преброяваме с традиционната анкетна карта, ще приключи на 3 октомври.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *