Уикилийкс: Борисов моли Обама за съвет в енергетиката

Писмото е публикувано на сайта на Уикилийкс /www.wikileaks.ch/.
1. Писмото на министър-председателя Бойко Борисов до президента Обама от 24-ти септември 2009г беше доставено на ръка до посолството в същия ден със спешна молба да бъде изпратено на Белия дом. В писмото, премиерът моли за съвет относно стратегическите решения в енергийния сектор, за да постигне целите си за изкореняване на корупцията, подобряване на прозрачността и намаляване на зависимостта от Русия. Министър-председателят е поискал директно взаимодействие със САЩ, което да съдейства за подобряване на европейската енергийна сигурност чрез диверсифициране на доставките и транзитните маршрути. Текстът на писмото е цитирано в параграф 2. Край на резюме.
2. Текст на писмото на премиера Борисов
Барак Х. Обама Президент на САЩ Белия дом 1600 Пенсилвания авеню Вашингтон, окръг Колумбия 24 септември 2009 г. София 20500
Г-н президент,
Когато моята партия спечели категоричен мандат на парламентарните избори през юли 2009 г., България навлезе в първия си икономически спад от десетилетие насам, подсилен от спешна необходимост от реформи в ключови области на политиката. С тази ясна победа дойдоха и големите очаквания и отговорности. Откакто дойде на власт през юли 2009 г., моето правителство предприе конкретни действия за изкореняването на корупцията и организираната престъпност, които значително забавиха процеса на реформи в България през последните няколко години и накърниха българската репутация.
Моята страна е изправена пред огромното предизвикателство да вземе стратегическо решение с дългосрочни последици за Европа. Никъде другаде тези предизвикателства не са толкова комплексни и важни, както в енергийния сектор. За да се гарантира социалното и икономическо благополучие на моя народ, България трябва да има стратегия, която има за цел осигуряването на безопасни, достъпни и надеждни доставки на енергия. Ние трябва да продължим диверсификацията на източниците, не трябва да зависим от един доставчик. Газовата криза от началото на 2009 г. засегна цяла Европа, но България пострада най-много с преки и тежки последици за нейните граждани и нейната икономика. Кризата допълнително подчерта необходимостта от диверсификация и алтернативи.
Българският енергиен сектор страда от корупция, неефективност и липса на стратегическо планиране. Аз се ангажирам да променя обичайната практика на бизнеса в българския енергиен сектор и да осигуря моя народ със стабилни и надеждни източници на енергия. Моята страна е на кръстопътя на големите транзитни тръбопроводи, искам да гарантирам, че България ще играе роля в реализирането на алтернативната транзитна инфраструктура за диверсифициране на енергийните доставки за Европа.
Моето правителство е готови да осъществи стратегическите решения за създаването на прозрачен, диверсифициран и ефективен енергиен сектор. Като първа стъпка, в момента ние оценяваме предложените от Русия мащабни проекти в транзитирането на газ и петрол и производството на ядрена енергия, с които предишното правителство ни е ангажирало. Тези проекти имат стратегическо значение за Европа, за регионите на Черно и Каспийско море и Евразия.
Много бих искал да се срещна с вас и ваши представители в близко бъдеще, за да обсъдим детайли на тези важни проекти и реформи в енергийния сектор на моята страна. Искам да се движа напред бързо, за да въведа промяната – промяна, която е добра за България, Европа и Черноморския и Каспийски региони. Искрено се надявам, че нашите срещи ще помогнат на моето правителство да постигне един от главните си приоритетни цели, които ще подкрепят диверсификацията на енергийните източници в Европа.
подпис Бойко Борисов премиер на България Край на текста на писмото
Коментар Борисов иска видима ангажираност с нас като контра-баланс на твърдия руски натиск. Руският премиер Путин е заявил на Борисов, че очаква отговор от България през ноември за мащабните проекти, подкрепяни от Русия. Въпреки че те са зависимо от Русия за по-голямата част от своите енергийни доставки, Борисов и неговият млад, прозападно и скептично настроен към Русия екип търси по-добри възможности. Ние трябва да се възползваме от тази възможност, за да му предоставим стратегически и технически съвет и да покажем нашата ангажираност на най-високото възможно равнище. Нашата цел е да се укрепи доверието на правителството да продължи силната ангажираност на България в „Набуко“, да се вземе решение относно участието в „Южен поток“, което да е в дългосрочен български интерес, и да се преосмисли проекта за АЕЦ „Белене“. Докато ние напредваме с участието ни на работно ниво, включително и с кратки срещи с американски компании и експерти от американски мозъчни тръстове, високопоставени руски правителствени представители са на посещение в София, следвайки личната ангажираност на Путин с Борисов. С наближаването на крайния срок за взимане на решение през ноември, ние разполагаме с малък прозорец от възможности да помогнем на правителството да направи трудни технически, икономически и политически решение по въпроси от изключителна важност за нашата политика за европейска енергийна сигурност. Край на коментара Джон Ордуей.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *