Украински ентусиасти искат замяна на гривната с долар

Украински ентусиасти са изпратили до президента на страната Володимир Зеленски петиция, в която се настоява доларът да стане национална валута. Петицията на ентусиастите-наивисти се появи на сайта на държавния глава, предаде ТАСС.

„Във връзка с нестабилността на националната валута на Украйна ви молим да направите парична реформа, заменяйки гривнята с по-стабилния щатски долар“, се посочва в текста. Наред с това се иска да се преизчислят в долари цените, тарифите, заплатите, стипендиите, пенсиите, средствата по сметка на предприятията, учрежденията и организациите, а също и влоговете на гражданите.

Украинската гривня от няколко години е сред световните лидери по обезценяване. Според данни на Националната банка на Украйна при усреднен курс само в края на 2014 година девалвацията на гривнята е била 93 на сто. Това, според експерти, се дължи на политическата криза в страната. Преди кризата в Украйна един щатски долар се разменяше за 8 гривни, а в момента, според данни на централната банка, курсът е 25,2 гривни за долар. Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за долар

Финансисти посочват, че по-нататъшната съдба на курса на гривнята пряко зависи от политическата ситуация в страната.

Украинската гривна е националната парична единица, въведена през 1996 г. Назована е така в чест на древноруската гривна – старинна  парична единица, представляваща отливка от сребро. 1 гривня се равнява на 100 копийки.

Най-голямата банкнота от украинските гривни (номинал 500) има стойност Според актуалния курс/ около 25 – 35 лева/, което означава, че банкнотите с номинал под 50 имат много ниска покупателна способност. Като заместваща валута в Украйна може да се използва евро. Други лесно обменяеми валути са щатските долари, руските рубли и британските лири.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *