Украински кораб ще евакуира чужденци от Либия

Това вероятно ще бъде последната възможност за българите да напуснат страната. Корабът „Константин Лушански“ се очаква не пътническия терминал на международното пристанище в Триполи към 10 ч. местно време, съобщи украинското министерство на външните работи.
Корабъте с капацитет за около 500 души и е изпратен от Украйна да прибере и последните останали нейни граждани в Либия. В него обаче са предвидени и места за българи. Ето защо българското външно министерство от няколко дни призовава всички български граждани, желаещи да бъдат евакуирани, да се свържат незабавно с посолството ни в либийската столица.
В Либия се намират поне още около 200 наши сънародници. Много от тях досега са отказвали да напуснат страната. Външно министерство предупреждава, че това вероятно е последната възможност за организирането на евакуация.
Българското посолство остава последното работещо в Триполи, но скоро и то може да затвори врати.
Либия иска да се сложи край на сраженията в страната, заяви междувременно либийският заместник външен министър Абделати Обейди на среща с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Обейди е на визита в Атина, а се очаква да посети и Турция и Малта. Според гръцкия външен министър Димитрис Друцас изглежда Триполи търси решение на кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *