Украинско пилешко месо се продава като произведено в ЕС

Украинско пилешко месо се продава на европейския пазар като произведено в ЕС, разкриват австрийският в. ‘Курир“ и „Дойче веле“. Компанията Myronivsky Hliboproduct, която е сред най-големите производители на пилешко месо в Украйна, е открила начин да избягва въведените от Брюксел квоти, ограничаващи вноса на филе от пилешки гърди – продукта с най-висока цена.

Резултат с изображение за Пилешко месо

Фирмата внася в ЕС филето, без да бъде отстранена гръдната кост на животното, и по този начин то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничения при вноса в ЕС, твърди в. „Курир“. Продуктът отива във фабрики на Myronivsky Hliboproduct в Словакия и Холандия, където костта се отстранява и се получава скъпото пилешко филе. Освен това продуктът вече се класифицира като произведен в страна – членка на ЕС, и като такъв може да се продава на територията на Общността, а също така може и да се изнася към трети държави, без да му се налагат мита.

Европейски фермери се оплакват, че украинската фирма е намерила „находчив и напълно законен начин“, за да заобикаля съществуващото законодателство. Австрийското правителство пък е недоволно от факта, че украинските пилешки гърди, които се обработват в Словакия и Холандия, имат етикети Произведено в ЕС“, а не се посочва като страна на произход Украйна. Въпросът е обсъждан през април от тогавашния министър на устойчивостта и туризма на Австрия Елизабет Кьостингер с колегите й от други страни от ЕС. Тя е настояла да направят промени в начина на етикетиране на продуктите в ЕС, информира в.Сега.

От украинската компания потвърдиха пред „Дойче веле“, че изнасят пилешко месо с кост към ЕС за обработка, но изрично отбелязват, че това е съобразено с европейското законодателство. Противно на съобщенията Myronivsky Hliboproduct не се възползва от вратички в законодателството и винаги спазва регулациите на ЕС“, заяви Анастасия Соботюк от фирмата. Според данни на компанията тя е внесла над 100 000 тона пилешко месо в ЕС през изминалата година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *