Украйна носи риск за доставката на руски газ

Украйна отново е в състояние да изиграе лоша шега на европейския пазар с ритмичното осигуряване на газ от Русия. За това предупреди руският президент Владимир Путин германския канцлер Ангела Меркел, като поясни, че са възможни нарушения в доставките на руски газ за Европа, които минават транзитно през Украйна.

Изявлението  на Москва  по въпроса за Украйна  е цитирано от информационните агенции, които са информирани от официалния руски сайт. В телефонен разговор по инициатива на Германия руският президент е казал на Меркел, че Украйна не проявява желание да подпише договор за руските газови доставки през тази зима. Това „застрашава транзита към Европа“, е добавил той.
Москва е предупреждавала и друг път, че Украйна може да отклони за себе си руски газ, който е предназначен за европейски клиенти, отбелязва АП.
В разговора са били обсъдени също уреждането на конфликта в Източна Украйна и положението в Сирия, предаде ТАСС.
Европейската комисия се стреми на всяка цена да запази транзита на газ през Украйна след 2019 г., отбеляза по-рано тази седмица външният министър на Русия Сергей Лавров.
При посещението си в Белград през тази седмица първият дипломат на Русия подчерта, че редица европейски страни разбират „целия абсурд на сегашната ситуация“: ЕС поставя на преден план не икономическите интереси на своите членки, а „идеологизирани постулати“.
Изкуственото настояване на всяка цена да се запази транзитът (на газ) през Украйна след 2019 г., дори това да става с цената на загуби за Русия и ЕС, е най-отявленият пример за това, каза министърът.
Украйна не може да купува газ от Газпром без допълнително споразумение /според допълнително одобрен анекс към договора от 2009 година/, а такова не е подписано, каза след неуспешните тристранни преговори (Русия – Украйна – ЕС) миналата седмица в Брюксел ръководителят на украинската Нафтогаз Андрий Коболев. Но въпреки тези затруднения украинската страна обаче заяви, че европейските потребители могат да бъдат спокойни. От своя страна Газпром е готов да предостави газ на Украйна, която е готова да купи от 1,5 до 4 милиарда кубични метра газ, съобщи преди срещата руският министър на енергетиката Александър Новак.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *