Умотворение, произведено от управляващите у нас, носи фалити и безработица

„Чрез картел, създаден от големите вериги, се налагат фиксирани разоряващо ниски цени за така наречените техни „бели марки“, се посочва в декларацията. Около 50 на сто от крайната продажна цена на тези стоки формира брутната печалба на веригите.
От Съюз „Произведено в България“ посочват, че безпрецедентният ръст на безработицата в страната не е свързан само със световната криза, а преимуществено се дължи на неадекватната управленческа политика. Така прокламирането на „фиксиране на цени в полза на потребителите“ ще доведе до нови фалити на български производители, до ново увеличение на безработицата и свиване на потреблението“, пише в документа.
Съюз „Произведено в България“ настоява за спешни промени в Закона за защита на конкуренцията, които да спрат практиката на злоупотреба със значителна пазарна сила. Организацията иска пълно изсветляване на производството и търговията с храни у нас чрез задължително регистриране по ДДС на всички фирми, опериращи в тази сфера. Приблизително половината от фирмите, търгуващи с храни, сега не са регистрирани по ДДС и от това губи и бюджетът на страната, и коректните производители и търговци, и потребителите, пише в декларацията.
От Съюза настояват за преференциална ставка по ДДС за хранителните стоки от сегмента на масовото потребление и за изравняване на субсидиите за българския производител до равнището им в развитите европейски страни за следващия програмен период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *