Унгария национализира фондовата борса в Будапеща

Централната банка на Унгария придоби мажоритарния дял от фондовата борса в Будапеща, предаде агенция „Ройтерс“.

Сделката е част от стратегията на премиера Виктор Орбан да увеличи държавния контрол върху икономиката. С този ход правителството ще се опита да подпомогне борсата в Будапеща, като увеличи гаранциите и привлече повече инвеститори.

Във вторник Централната банка на Унгария закупи мажоритарния дял от 68,8% в оператора на фондовата борса BET. Сделката е сключена с бившите притежатели на унгарската фондова борса, австрийските компании CEE Stock Exchange Group (която е подразделение на Виенската фондова борса) и Oesterreichische Kontrollbank AG (Австрийската експортна и инвестиционна банка). Според унгарските медии към края на миналия месец CEE е притежавала 50,56% от фондовата борса в Будапеща, а Oesterreichische – 18,35%.

„Ще имаме нужда от стратегическо партньорство с правителството, понеже според нас без държавна помощ борсата няма да е толкова ефективна“, посочи Мартон Наги, служител в Централната банка на Унгария.

Фондовата борса в Будапеща загуби 70% от капитализацията си в периода от 2010 до 2014 г. Причината за това са непредсказуемите икономически политики на премиера Виктор Орбан, които плашат инвеститорите. Сред тях беше и решението на кабинета да въведе едно от най-високите нива на данъчно облагане за банките в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *