Унгария с 4.9% ръст на БВП

През второто тримесечие на 2019 г. БВП на Унгария се повиши с 4,9% на годишна база, съобщи Централното статистическо бюро (KSH), но се забави в сравнение с този през първото тримесечие, когато бе 5,3%. Услугите, строителният сектор и индустрията допринесоха най-много за растежа през второто тримесечие на 2019 г., заяви KSH.

Резултат с изображение за унгария икономика

Коментирайки данните, финансовият министър Михали Варга заяви, че унгарската икономика ще продължи да се развива добре през втората половина на годината. Според консервативна оценка растежът на БВП се очаква да бъде около 4,3-4,4% през тази година, каза той. Икономиката не е загубила скорост, темпът на растеж на Q2 е надхвърлил очакванията на министерството, информира economynews.bg.

Предварителните данни сочат, че Унгария регистрира най-високия темп на растеж за второто тримесечие в ЕС. Министърът отбеляза, че данните са особено положителни, като се има предвид, че докато икономическата продукция се увеличава, публичният дълг продължава да намалява.

Варга отбеляза, че правителствените мерки, като например шестгодишно споразумение за заплати с работодатели, подобряване на конкурентоспособността, субсидии за жилища и държавни инвестиции, повишиха икономическия растеж с 1,6 процентни пункта, информира economynews.bg.

Все още растежът се подхранва от потреблението на домакинствата, увеличаването на експортния капацитет и по-ефективното използване на средствата от ЕС, добави той.

Анализаторът Гергели Супан от Takarekbank изтъкна ролята на преките чуждестранни инвестиции за стимулиране на растежа, освен фондовете на ЕС и вътрешното потребление. Правителствените мерки, подпомагащи семействата и икономиката, могат да компенсират отрицателните външни ефекти през втората половина, което ще доведе до среден темп на растеж на БВП от 4,8 процента за годината, каза той.Източник:mti

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *