„Уникредит“ с проблеми в Турция

Икономическите сътресения в Турция могат да струват на „УниКредит“ над 1.5 млрд. евро през тази година. Причина е съвместното дружество на най-голямата италианска банкова група и на турския „Коч холдинг“ в „Япи креди“. То датира от 2005-а, когато инвеститорите придобиват около 80% от капитала на базирания в Истанбул кредитор, поделен поравно между вложителите.

Резултат с изображение за уникредит турция

„Япи креди“ се обръща за втори път към собствениците си с искане за финансови инжекции. През април „УниКредит“ плати 330 млн. евро за емисия на права на истанбулския кредитор, чиято ликвидност пресъхна в резултат на потъването на турската лира. Този път италианците планират да купят около 40% от допълнителни облигации за 1 млрд. щ. долара за първокласния капитал на „Япи креди“, твърдят добре информирани източници. Същата сума ще инвестира и „Коч холдинг“, информира banker.bg.

„УниКредит“ осчетоводи през третото тримесечие дялово участие в „Япи креди“ за 850 млн. евро. Главният изпълнителен директор на италианската банкова група – Жан-Пиер Мустие, пък заяви през ноември, че ще продължи да залага на турското стопанство и планира да запази дела на ръководената от него компания в „Япи“ и да подкрепя всяка налагаща се рекапитализация на кредитора. Приносът на „Япи“ в печалбата на „УниКредит“ за първите девет месеца на тази година е в размер на 200 млн. евро.

 

financebg.com

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *