Уолстрийт отново демонстрира отскок

Американските пазари на акции бележат силен отскок в началото на търговията в четвъртък, след като ден по-рано основните фондови индекси на Уолстрийт отбелязаха най-силен дневен спад от края на октомври 2020 г. насам.

Възходящото движение е факт, въпреки че растежът на щатската икономика са срути рязко през последното тримесечие на миналата година до 4% след рекордна експанзия с над 33% през третото тримесечие. Инвеститорите изглежда акцентират върху това, че макар и слабо, американската икономика продължи да нараства в края на миналата година въпреки втората силна коронавирусна вълна и въпреки че през цялата пандемична 2020 г. БВП на САЩ се сви с 3,5%, отбелязвайки най-силен спад от 1946 г. насам. ВДруг важен показател: исковете за обещания при безработица са по-малко от предвижданите до 847 хиляди през седмицата до 23-ти януари, но въпреки това остават в доста високи нива, което е пореден знак, че коронавирусната пандемия ще продължава да отразява негативно както на трудовия пазар, така и на икономическото възстановяване на САЩ в началото на 2021 г.

Около два часа след началото на днешната търговия индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 550 пункта (скок с 1,8%), заличавайка голям част от вчерашния спад с 2,1%.

Широкият индекс S&P 500 пък се повишава с 1,64%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 1%, след като в сряда и двата се разделиха с 2,6% от стойността си.

По-слабо нарастване на Nasdaq се дължи на поевтиняване на акциите на Ейпъл с близо 2%, въпреки че късно снощи технологичният гигант представи много по-силни от очакваното данни за печалбите и приходите през последното тримесечие.

Спад с близо 3% бележат ценните книжа на Тесла, въпреки че американската компания за производство на електромобили излезе на печалба за шесто поредно тримесечие, но самата печалба беше по-слаба от пазарните очаквания.

Междувременно акциите на Facebook поскъпват с 0,7% след оповестени снощи силни финансови резултати за последното тримесечие, които обаче бяха последвани от първоначален спад на акциите на социалния медиен гигант с почти 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.

Подкрепа за днешния подем на Уолстрийт оказва и новината, че редица платформи за търговия на акции като Charles Schwab, TD Ameritrade, Interactive Brokers и Robinhood Markets Inc. взеха решения да ограничат или дори да преустановят търговия на акции на няколко компании като GameStop, AMC Theatres, Blackberry, Express, Koss, Nokia and Bed, Bath and Beyond, които бяха обект на брутален ръст през последните 1-2 дни на търговия.

Акциите на тези компании и най-вече на GameStop бяха обект през последните дни на истинска „битка“ между армия от индивидуални инвеститори, които бяха организирани през форума Wallstreetbets на социалната новинарска медия Reddit да купуват агресивно акциите на тази компания за видеоигри, и големи хедж фондове, чиито къси позиции в тези акции бяха „пробити“ при тази операция. Това принуди хедж фондовете да ликвидират тези техни къси позиции и това изстреля в орбита акциите на GameStop от нива под 100 долара за акция във вторник, до рекорден връх от 480 долара за акция при старта на търговия в четвъртък.

Новината за блокиране на търговията на GameStop и на другите няколко компании вече срива акциите на американката компания за видеоигри с близо 45% под 200 долара за една акция.

Акциите на AMC (AMC Entertainment Holdings Inc.) пък поевтиняват с близо 54% към 9,20 долара, след като само в рамките на вчерашната търговия скочиха от нива под 5 долара към ценови връх от 20 долара за акция.

Драматичният ръст на акциите на тези компании в рамките на едва няколко сесии на търговия само показа колко уязвима може да се окаже в даден момент цялата търговия на Уолстрийт и това до известна степен стоеше зад вчерашните солидни загуби на американските пазари на акции. Днешната преустановяване на търговията на тези акции и последвалият драматичен спад на техните цени обаче сякаш успокои инвеститорските страхове, допринасяйки за текущия подем на Уолстрийт.

 

Митко ЯСЕНСКИ /по материали на финансови медии/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *