„Уолстрийт“ понесе най-тежките удари от края на 2008 година

Петролът тип „Брент“ падна под 100 долара за барел тази сутрин, предаде Франс прес. В Ню Йорк американският лек суров петрол продължи да поевтинява и към 5 ч. бе малко над 76 долара за барел.
Във втория работен ден след като агенцията „Стандард енд Пуърс“ намали кредитния рейтинг на Съединените щати курсът на американския долар падна рекордно ниско спрямо швейцарския франк – 0.7480. Рекордно високо се котира златото – 1 724 долара за тройунция.
Пазарите останаха неспокойни въпреки речта на американския президент Барак Обама, който заяви, че политиците във Вашингтон са виновни за кризата на борсите. Каквото и да казва някоя рейтингова агенция, ние винаги сме били и винаги ще бъдем страна с рейтинг „тройно А“, заяви Обама, в изявление от Белия дом.
Той обвини политическата безизходица във Вашингтон за понижаването на рейтинга. „Понижаването се дължи не на опасения от способността на САЩ да плащат дълговете си, а на съмнения в способността на политическата система да работи“, обясни той. Факт е, че не ни беше нужна рейтингова агенция, за да ни каже, че ни трябва балансиран дългосрочен подход за съкращаване на бюджетния дефицит, каза Обама и отново повтори, че не вярва, че съкращенията могат да бъдат осъществени само чрез орязване на разходите.
Затова той прикани Конгреса да вземе мерки през септември за създаване на работни места и добави, че ще предложи свои препоръки за решаване на проблема с дефицита, като отново подчерта необходимостта от повишаване на данъците за богатите, предаде Ройтерс.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *