Уолстрийт: Nasdaq премина за първи път в историята границата от 8000 пункта

Индексите на Wall Street нараснаха във вторник до нови рекорди, подкрепени от подобряването на перспективите пред световната търговия след сключването на сделка между САЩ и Мексико, обобщава CNBC.

Широкият показател S&P 500 се повиши с минималните 0,03% до нов рекорд, а малко по-рано в сесията за първи път премина границата от 2900 пункта. Технологичният измерител Nasdaq Composite също достигна рекордни стойности, след като прибави 0,15% към стойността си, а акциите на Apple поскъпнаха с над 0,8%.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се придвижи във възходяща посока с 14 пункта до 26064,02 пункта. След отчитането на по-добри от очакваните финансови резултати  книжата на Tiffany повишиха стойността си с 1%.

„Добрите новини на тървския фронт са предпоставка за достигане на още по-високи нива на индексите в близко бъдеще, като допълнителен стимул идва и от очакванията добрите корпоративни отчети да бъдат наблюдавани и при следващия отчетен сезон“, коментира Николас Колас, съосновател на DataTrek Research.

САЩ и Мексико обявиха в понеделник, че са постигнали споразумение, което ще замени НАФТА, и което към настоящия момент освен двете страни включва и Канада. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че този пакт, наречен „Търговско споразумение между САЩ и Мексико“, ще продължи 16 години като ще се преразглежда на всеки 6 години. Преговорите с Канада все още не са започнали, но Тръмп гарантира, че ако страната реши да преговаря, САЩ ще бъдат отворени за подобни действия.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че вярва, че САЩ могат да постигнат търговско споразумение с Канада тази седмица, след като вече има двустранно споразумение с Мексико. Тръмп неведнъж е говорил за НАФТА, като за най-лошата търговска сдела, сключвана някога.

Доналд Тръмп не закъсня да отбележи най-високата историческа стойност за Nasdaq в Twitter, като написа: „Nasdaq току-що премина границата от 8000 пункта за първи път в историята“. В подтекста на тази информация трябва да се включи задължително и ролята на президента в оживлението и рекордите на борсата.

 

Гено КОМИТСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *