Уорън Бъфет дари 4 млрд. долара за благотворителност

Знаменитият инвеститор Уорън Бъфет направи дарение в размер на 4 млрд. долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и 4 семейни благотворителни организации. Това е също е част от обещанието на милиардера да раздаде почти цялото си богатство.

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите - Money.bg

Berkshire Hathaway, управлявана от Бъфет от 1965 г. обяви, че дарението включва около 14,4 млн. от акциите клас В (като цената им във вторник бе 277,64 долара). 11 млн. акции ще бъдат за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, а 1,1 млн. ще отидат за фондация Сюзън Томпсън Бъфет, носеща името на покойната съпруга на Бъфeт, информира expert.bg.

Още 770 000 акции ще бъдат изпратени на три благотворителни организации, управлявани от децата на Бъфет – Хауърд, Сюзън и Китър – Фондация Хауърд Г. Бъфет, Фондация Шерууд и Фондация Ново.

От 2006 г. насам 91-годишният Бъфет е дарил 50% от акциите си в Berkshire, а стойността на ценните книжа е около 45,5 млрд. долара. Милиардерът все още притежава 16% от дружеството и контролира 1/3 от правото на глас.

Berkshire Hathaway е конгломерат, стойността на когото възлиза над 600 млрд. долара. Притежава редица бизнеси, сред които гиганти, като железопътната линия BNSF и автомобилното застраховане Geico, заедно с акции в компании като Apple, Bank of America и др.

Уорън Бъфет и Бил Гейтс са сред първите участници в кампанията The Giving Pledge, където над 200 богаташи като Майкъл Блумбърг, Лари Елисън, Карл Айкан, Илон Мъск и Марк Зукърбърг даряват поне половината от състоянието си за филантропия.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *