Уорън Бъфет очаква акциите да нарастват

Уорън Бъфет, който беше много остър критик на Доналд Тръмп по време на президентската кампания, заяви в интервю излъчено по CNN в края на миналата седмица, че очаква фондовият пазар да продължава да нараства.

Фондовият пазар ще бъде по-висок в рамките на 10, 20 и дори 30 години, считано от сега и ще бъде факт било то с Хилъри Клинтън или с Доналд Тръмп, посочи Бъфет. Той определи като „глупави“ предположенията на редица пазарните анализатори, че пазарите на акции ще се сринат след победата на Тръмп.

Индексът на сините чипове DJIA приключи петъчната търговия с повишение от 0,21% към 18 847,77 пункта, като по-рано през деня дори поскъпна до рекорден връх от 18 873,66 пункта. Пазарите на акции на „Уолстрийт“ разшириха възходящото си рали от сряда насам след изненадващата победа на Тръмп над Хилъри Клинтън. Широкият индекс S&P500 се понижи в петък с 0,14%, отстъпвайки слабо от неговия връх ден по-рано около 2182,30 пункта (недалеч от неговия исторически връх от 15-и август около 2193,81 пункта), докато технологичният индекс Nasdaq поскъпна с 0,54% до 5237,114 пункта, след като в четвъртък дори нарасна за кратко до 5320,684 пункта (малко под рекордния връх от 22-ри септември около 5342,875 пункта). Така само в рамките на миналата седмица индексът S&P500 нарасна с 3,8%, а индексът DJIA – с близо 5,4%, регистрирайки най-солиден седмичен скок от 2011 година насам.

Уорън Бъфет също така отбеляза, че заплахите на Тръмп по време на предизборната кампания да наложи мита на стоки, внесени от Мексико и Китай, са много лоша идея, но не бих казал, че това ще доведе до икономическа рецесия.

Такива ходове ще бъдат почти сигурно придружени от ответни мерки от засегнатите страни, но Бъфет изрази съмнение, че призивите на Доналд Тръмп да скъса търговските споразумения ще успеят да минат през Конгреса на САЩ, въпреки че републиканците вече поеха контрола както над Камарата на представителите, така и над Сената.

Той трябва да получи подкрепа за подобни действия, но има редица неща, които се казват в предизборните кампании и които не се случват след изборите, посочи милиардерът.

По време на кампанията за нов президент Уорън Бъфет подкрепи Хилъри Клинтън и настоя Доналд Тръмп да представи данъчните си декларации. В интервюто за CNN той повтори критиките си към бизнес историята на Тръмп, отбелязвайки, множество негови фалити. Анализаторите на капиталовите пазари в Съединените щати вече са превърнали във фолклорна закача шегата, че заради десетките фалити през годините на Тръм прословутата спасителна Алинея 11 за защита на компаниите от кредитори при изпадането им във неплатежоспособност ще трябва специално заради Тръмп да се нарича вече „Алинея 33“.

 

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *