Управляващи и опозиция с нарушения при финансирането на предизборната кампания

Само 23 партии са спазили всички изисквания на Изборния кодекс за финансирането на предизборната си кампания за местните избори през миналата година. Това става ясно от одита, извършен от Сметната палата на общо 55 политически субекта – 53 партии и две коалиции, регистрирани от ЦИК.

32 са общо партиите и коалициите с нарушения. Сред тях са ГЕРБ, БСП, РБ, ВМРО, „Атака“, ДПС.

Три от проверяваните са представили отчетите си със закъснение. Политическите сили са спестили информация за дарения и произхода им, за финансиране със средства на кандидати, безвъзмездно предоставени вещи и за рекламни и пиар агенции.

При проверка дали законно са набирани средства за финансиране на предизборната кампания са установени неотчетени приходи от десет политически партии и една коалиция. Една политическа партия не е спазила изискването приходи над 1 000 лв. да се получават по банков път.

При проверката за законността на разходите са установени неотчетени разходи от 9 политически партии и една коалиция, както и неотчетени поети задължения от една партия. Четири политически партии не са спазили изискването разходите над 1 000 лв. да са по банков път.

Сметната палата проверява отделно събраните приходи и направените разходи от 204 местни коалиции и 50 инициативни комитета за предизборната кампания, но този одит още не е приключил.

 

Любо КАСАБОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *