Ураганите струват на застрахователите 200 млрд. щ.д.

Ураганите, бушуващи  тези дни в Карибския регион и Северна Америка, ще струват на застрахователите 200 милиарда долара, според представител на застрахователния сектор.

Загубите за застрахователните компании от ураганите, които бушуват в региона на Карибския басейн и Северна Америка, може да достигнат 200 милиарда долара, съобщи „Сънди таймс“, като се позова на шефката на специализирания застрахователен пазар Лойдс ъв Лондон (Lloyd’s of London) Инга Бийл, информира ТАСС, цитирана от БТА.
По нейни оценки ситуацията след ураганите се развива според най-песимистичния сценарий, който е разработен заедно с Банк ъв Ингланд (Bank of England).
Първо беше Харви, който се оказа необичаен тип буря, предизвикваща големи наводнения, посочва Бийл.
След това се сблъскахме с урагана Ирма, който както съобщихме по-рано може да струва 131 милиарда долара.
След това, ако прибавим урагана Хосе и ако се случи още нещо загубите могат да достигнат 200 милиарда долара, допълни тя.
Наред с това Бийл подчертава, че за застрахователните компании тези природни бедствия, въпреки огромните щети, които ще трябва да бъдат покрити, са добра новина, тъй като ще позволят догодина да се повиши размерът на застрахователната премия.
„Сънди таймс“ отбелязва, че сравнително спокойните последни години, що се отнася до ураганите, са довели до значителен спад на стойността на застраховките от природни бедствия.
Ако погледнем ситуацията в средносрочен план, то ураганите могат да донесат ползи за застрахователния сектор, отбеляза Бийл.
Ирма бушува в региона на Карибския басейн от средата на седмицата, като силно засегна Пуерто Рико, а също острови, които са владения на Великобритания, Холандия и Франция.
По последни данни на Карибите заради стихията са загинали най-малко 22 души. Ураганът Хосе се движи буквално по следите на Ирма.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *