Усилията на европейските лидери поуспокоиха пазарите

Оптимизъм донесоха данните за заетостта през юли.
Положително на инвеститорите повлия статистиката за неселскостопанската заетост за предходния месец, където се отчита повишение със 163 000, или над прогнозите на анализаторите.
Известно успокоение внесоха и усилията на европейските лидери да се обединят около план за справяне с кризата.
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че може да се реактивира програмата за изкупуване на облигации на закъсалите държави, за да се понижат лихвите. Еврото се повиши с 1,6% спрямо долара
Отбелязвайки четвъртото си поред седмично повишение Dow Jones добави в петък 1,7% до 13 096,17 пункта, като спрямо предходната седмица се покачва с 0,2%.
Също за четвърта седмица ръст отчете и S&P 500, като вчера завърши с повишение от 1,9% до 1390,99 пункта. Най-добре се представиха компаниите от финансовия сектор, а най-зле – тези от сектора на телекомуникациите. За седмицата индексът се покачва с 0,4%.
Nasdaq завърши петъчната сесия с ръст от 2% до 2967,90 пункта, като спрямо предходната седмица повишението е с 0,3%.
Петролът скочи с 4,89% до 91,40 долара за барел в Ню Йорк.
В четвъртък акциите рязко се сринаха, след като Марио Драги начерта евентуални мерки за справяне с дълговата криза в Европа, с което донесе силно разочарование за пазарите.
Въпреки това обаче остават очакванията, че ситуацията в еврозоната ще принуди европейските лидери да предприемат по-решителни действия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *