Успешно IPO с акциите на „Алтерко“

Поръчките за закупуване на акции на IT холдинга „Алтерко“ са превишили предложените, съобщи инвестиционният посредник по емисията „Карол“. Средната цената на приключилото IPO, е достигнала 1.45 лв., като са предложени за записване 1.5 млн. акции. Това означава, че компанията може да увеличи капитала си с 2.18 млн. лв. до 15.8 млн. лв. спрямо сегашните 13.5 млн. лв.

С набраните през борсата пари от предложените акции компанията обяви, че ще финансира производството на свои продукти от типа „интернет на нещата“.

По данни на „Карол“, в предлагането са участвали 200 лица и 15 институционални инвеститори, които са записали една трета от всички акции. Стартът на търговията с акциите на „Алтерко“ най-вероятно ще е в края на ноември.

Основната дейност на холдинга е в сферата на мобилните технологии и услуги. Дружеството има офиси в София, Сингапур, Куала Лумпур, Лас Вегас, Букурещ, Белград и Скопие.

Основни акционери с по 43.39% в компанията са Димитър Димитров, който е главен изпълнителен директор, и Светлин Тодоров. Останалите акции са у няколко физически лица и едно юридическо.

Според проспекта за IPO-то, „Теравойс“ е най-голямата компания в холдинга. Тя обслужва половината от пазара на SMS игрите у нас, като работи с телекомите. Чрез останалите компании водещи позиции холдингът има при мобилните разплащания в Централна и Източна Европа, както и в създаването на съдържание за преносими устройства.

Най-актуалният продукт, който се предлага в момента на пазара, е детският часовник MyKi, който осигурява постоянна връзка на родителите с техните деца. Умният часовник е оборудван с микрофон, говорител и GPS, работи чрез мрежата на мобилните оператори. Към него могат да се пращат текстови и гласови съобщения или да бъдат провеждани директно телефонни разговори.

Друга много успешна разработка на компанията е платформата за интелигентни сгради She, който осъществява управлението на дома от разстояние и осигурява актуална картина за неговото състояние. She също така създава и връзка между различните видове електроуреди, като консолидира управлението им в приложение за мобилен телефон.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *