Утрехт въвежда доход от 890 евро за всеки жител

Властитев холандския град Утрехт и още 19 други общини са все по-близко до въвеждането на безусловен базов доход за всеки местен жител, съобщи в. Observer.

Преди известно време холандското правителство обещана своите граждани въвеждането на своеобразната“гражданска заплата“. Каква е идеята ѝ? Всеки гражданин да получава поне800 евро,независимо от дохода, който си осигурява на месечна база.

Целта на плана е да намали безработицата и да сеопростисоциалнотоподпомагане.Гарантираният основен доход ще замести всички други помощи, ще съкрати разходи по администрацията, която се занимава с отпускането им, ще насърчи хората да се насочват и към по-нежеланите нископлатени работни места.

Окончателното предложение се очаква през есента на 2016-та, а обществената подкрепа е налице.

На първо време този проект ще обхванесегашни получатели на помощи.Идеята е първоначално на една малка група от жители да бъдеотпуснати месечно 890 евро. Парите ще им бъдат давани независимо дали те работят или не и без значение какъв е месечният им доход.

Вместо помощите, с близо 900 евро на месец жителитеще могат да избегнат така наречения капан на бедността – т.е. да губят помощите, ако изкарват някакви пари, коитоне са им достатъчни да покриват разходите си заради високия стандарт на живот.

Ако експериментът се развие успешно, след Утрехт ще последват още 8 холандски града, които са изявили желание да се присъединят към проекта. Сред тях са Хага, Нимеген, Вагенинген, Тилбург и Грьонинген.

Споредобщински съветници в Утрехт, чиито партии са вляво от центъра, не очакват злоупотреби. Според тях замислената схема има шансовете да обори скептиците, които смятат, че много хора само ще кръшкат и ще гледат телевизия, ако им бъдат давани тези пари.

Според някои анализатори раздаването на „гражданска заплата“ може дори да спести пари на държавата. Според тяхрежимът на строги икономии в социалната сфера, прилаган от някои западноевропейски правителства, в крайна сметка излиза скъпо. Като пример, чеуправата на град Неймеген, който се намира в непосредствена близост доУтрехт, има близо 120 милиона евро за социални цели. Годишно обаче на държаните бюрократи, надзираващи и управляващи сегашната система, трябва да бъдат давани 20 милиона евро. С новата схема нещата биха могли доста да се променят.

Икономисти пък смятат, ченякои хора – например тези, които получават помощ за жилище или обезщетение за инвалидност, могат да загубят от новото ниво на доходи.

Тук застава и въпросът дали безусловният базов доход няма да създаде едно по-неравнопоставено общество?Може би сред обществото ще се роди недоволство отфакта,че единотносително заможен човек ще получава същата сума, каквато и някой, който изпитва реални затруднения.

Безусловен базов доход:

Безусловният базов доходе предложен за първи път от англо-американския политически теоретик Томас Пейн (1737-1809). Той предвижда безусловно предоставяне на парична сума на всички на индивидуална основа, без значение колко получава и дали изобщо работи.

ОрганизациятаBasic Income Earth Networkобяснява, че системата за „безусловен базов доход“ представлява „форма на гарантиран минимален доход, който се различава значително от този, които в момента съществува в много европейски държави като разликите са най-малко три:

-Изплаща се на хората индивидуално, а не на домакинство

-Изплаща се независимо какви други доходи има индивидът

-Изплаща се без да се изисква от индивида упражняване на труд или от желанието му да се приеме работа, ако му бъде предложена

Холандия е известна като държавата с най-добри условия за труд в Европа. Там най-много хора в рамките на ЕС работят на непълен работен ден – над 46% от трудоспособното население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *