Участие на „Давос в пустинята“ отказаха още три водещи банки

Ръководителите на три големи европейски банки – HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха във вторник от участие на конференцията „Финансова инвестиционна инициатива“ в Саудитска Арабия. 

Така те поставиха и под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.  Последните откази настъпиха след обществения отзвук срещу Кралството относно изчезването на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги, който според турските власти е бил убит от саудитски агенти в Истанбул по-рано този месец. На този етап Саудитска Арабия продължава да отхвърля обвинението.

Главният изпълнителен директор на HSBC – Джон Флинт трябваше да говори на големия финансов форум, като самата банка беше стратегически партньор на конференцията, която предварително беше обявена за „Давос в пустинята“ за световния бизнес елит.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse – Тиджан Тиам пък трябваше да участва в консултативния съвет на конференцията, докато главния изпълнителен директор на банката Standard Chartered – Бил Уинтърс също трябваше да вземе участие на финансовото събитие на Рида в качеството на оратор.

Оттеглянето на тримата главни изпълнителни директори следва отказ за участие в събитието от миналата седмица на някои от най-мощните изпълнителни директори на Уолстрийт: главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. – Джеймс Даймън, главният изпълнителен директор на инвестиционния фонд BlackRock Inc. – Лорънс Финк и шефът на същия фонд – Стивън Шварцман.

Трябва да се има предвид, че всичките тези финансови фирми имат значителен бизнес със Саудитска Арабия и тяхното присъствието на форума трябваше да представлява тест за лоялност. Някои банки, включително Goldman Sachs Group Inc., все още планират да изпратят своите директори на финансовия форум в Риад, стартиращ в началото на следващата седмица, посочва „Уолстрий джърнъл“. Много от банките, чиито главни изпълнителни директори отмениха участието в събитието, обаче все още обмислят да изпратя свои делегации, допълва изданието.

Организаторите на конференцията отказаха да коментират анулираните участия и посочиха, че събитието ще продължи както е по план.

Според хора, запознати с въпроса, до късно вечерта в понеделник ръководството на Deutsche Bank AG все още е обсъждало, дали изпълнителният директор Кристиан Севинг да присъства на предстоящата конференция. Не беше планирано Кристиан Севинг да бъде оратор, но имаше планове по време на конференцията да представлява голямата германска банка на срещи с нейни клиенти, допълниха източниците на „Уолстрий джърнъл“.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *