Участниците в „Един пояс, един път“: „Не“ на протекционизма, „Да“ на откритата търговия

Участниците от страните, присъединили се към все повече добиващата популярност инициатива на китайското правителство „Един пояс, един път“, заедно ще се противопоставят на протекционизма и ще отстояват принципите на откритата световна икономика. Това заяви днес президентът на Китай Си Цзинпин на кръгла маса в рамките на форума „Един пояс, един път“, предаде ТАСС.
В момента световната икономика преминава през сложен период, съпроводен от недостатъчен растеж и усилване на тенденцията към понижаване, заяви Си Цзинпин. В този контекст „сме длъжни да се придържаме към тясно сътрудничество, установяване на партньорство и всестранна взаимносвързаност“, каза китайският президент.
Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че е насърчен от обещанието на президента на Китай да следва курс на свободна търговия, мултилатерализъм и устойчиво развитие в рамките на инициативата, предаде Ройтерс.
Петер Алтмайер заяви също, че големите страни от ЕС искат да правят сделки с Китай като група, вместо да подписват двустранни споразумения като отделни държави. Алтмайер посочи, че Германия, Франция, Испания и Великобритания са показали на форума, че „в голямото си мнозинство“ ЕС е единен в своето убеждение, че „само заедно можем да приложим нашите позиции“.

„Всичко трябва да бъде извършено по напълно прозрачен начин и да проявяваме нулева толерантност към корупцията“, подчерта Си Цзинпин при откриването на форума пред 37 държавни и правителствени ръководители, предаде Франс прес. Китайският лидер обеща да премахне субсидиите, които водят до неравностойна конкуренция. Това е ключово искане на САЩ, които обвиняват Пекин в подкрепа на държавните предприятия. Освен това Си обеща да увеличи китайския внос, да не понижава курса на юана във вреда на други страни и да забрани да се изисква от чуждестранни предприятия да предават технологии на Китай.
Пекин ще вземе мерки за защита на интелектуалната собственост и ще развива оптимални механизми в областта на международното законодателство, ще се стреми към сключване на споразумения за свободна търговия с още повече страни и към засилване на международното взаимодействие в областта на митническото регулиране, предаде ТАСС. Китайския президент добави, че развитието на инфраструктурата ще бъде ключов фактор и Пекин ще бъде готов да положи съвместни усилия за изграждане на взаимосвързана инфраструктурна система.
Проектите от инициативата „Един пояс, един път“ ще получат активна финансова подкрепа чрез кредити и предоставяне на средства от целеви фондове.

Днес китайският президент Си Цзинпин съобщи, че участниците във втория форум „Един пояс, един път“ в Пекин са сключили 283 споразумения за общо 64 милиарда долара, предадоха ДПА и ТАСС. „Тези резултати показват, че сътрудничеството в инициативата „Един пояс, един път“ е изискване на съвременната епоха. То поставя интересите на хората на първо място и е широко подкрепяно и изгодно за всички страни“, заяви Си. В речта си китайският президент повтори, че този гигантски инфраструктурен проект ще наблегне на „отворено, чисто и зелено развитие“, а различните участници в него „ще се консултират като равни“.
Страните участнички в „Един пояс, един път“ се договориха да разширят сътрудничеството си по суша, въздух и море, както и в дигиталната сфера, каза Си Цзинпин. Той добави, че участниците във форума са се споразумели да работят над създаването на икономически коридори и зона за търговско-икономическо сътрудничество. Вторият форум за международно сътрудничество „Един пояс, един път“ протече от 25 до 27 април в Пекин.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *