Учениците купуват облекло със знания по финансова грамотност

В подкрепа на усилията си за повишаване на финансовата грамотност на следващите поколения, Visa стартира кампанията Pocket Science, насочена към тийнейджъри от 9 до 11 клас. Специализираният сайт www.pocketscience.bg е създаден като онлайн магазин, в който учениците са изправени пред предизвикателството да научат ключови теми за финансите, да тестват знанията си и да печелят различни точки от всеки тест. Точките служат като виртуални пари и могат да се използват за закупуването на дрехи, брандирани с интересни финансови слогани като FINEance, Savings 4 Life, 0% Interest, Deposit Queen и др.

Кампанията е разработена в партньорство с дигиталната творческа агенция NEXT-DC и предизвика голям интерес сред учениците, като само за първите няколко дни регистрираните потребители надхвърлят 1280, направените тестове са над 5140 и са подписани 560 петиции от повече от 330 училища. Общо над 600 са закупените дрехи с финансови знания и в момента се подготвя втората колекция от дрехи. Повече информация има на страницата във Facebook – Pocket Science.

„Това, което прави нашата програма различна, е потенциалът да има реален ефект и да направи разликата по отношение подобряване уменията на тийнейджърите в областта на финансовата грамотност. „Нашите пари“ постоянно се разраства и  е отворена за всички училища, които искат да участват. Дигиталната кампания има за цел да насърчи учениците да научат основите на финансовата грамотност и да бъдат възнаградени за своите усилия под формата на стилни дрехи и аксесоари, в замяна на знанията си по икономически теми,“ казва Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Името на кампанията – Pocket Science е микс от фразите Rocket Science и Pocket Money (от английски) като основната идея е, че управлението на джобните пари не е сложно или трудно стига да придобиеш основни познания по икономика и финанси.

Освен да си „купят“ стилни дрехи и аксесоари срещу знания на www.pocketscience.bg, учениците могат да подпишат петиция за присъединяването на своето училище към програмата „Нашите пари“ в своята учебна програма като свободно избираем предмет или като част от час на класния.

„Нашите пари“ е кампания на Visa за корпоративна социална отговорност в партньорство с българските банки. Тя е първата в страната програма за финансова грамотност насочена към ученици от 9 до 11 клас. Целта на програмата е да предостави обучение лице в лице на младите хора и да ги научи как да управляват своя бюджет и да правят мъдри избори по отношение на финансите си. По време на пилотната година в програмата „Нашите пари“ бяха включени 10 гимназии от цялата страна, където се организираха кратки курсове по финансова грамотност. През учебната 2017-2018 г. програмата вече се преподава целогодишно от 55 учители в 49 училища в цялата страна. Броят на учениците, които се обучават по програмата в училищата достига 1200 души.

Партньори по проекта са Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ), учебната организация Академия Нике и онлайн платформата с образователни видео уроци и упражнения по различни теми Ucha.se, където са налични 45 видео урока по различни финансови теми, включени в учебника. През последните три месеца клиповете в Ucha.se натрупаха близо 100 000 гледания. Учебникът по програмата е отпечатан от една от водещите издателски къщи „Просвета“ и отговаря на най-високите учебни стандарти. Авторът Красимира Толина е работила като училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *