Ученици създадоха Explorer Karlovo за туристи

Ученици от Града на Апостола разработиха проект за мобилно приложение за туристите, които посещават Карлово. Петимата ентусиасти са от Учебна компания „ДЕНК“  в Средно училище „Васил Левски“. Проектът им бе представен в Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 13 до 19 ноември. Пет отбора на учебните компании в училището се включиха в кампанията на Джуинър Ачийвмънт и тази година.Те организираха иновационен лагер на тема „Как искам да изглежда градът на моите мечти“, негов  ръководител бе учителката Спаска Бистрашка.
Екипът, който спечели, предложи проект за мобилно приложение. Той е на учебна компания „ДЕНК“. В него участват Деница Колева, Озода Мунавар, Таня Василева, Айшен Бозали и Виктория Спасова. Проектът се казва „Explorer Karlovo“ по аналогия на „Explorer Bulgaria“ на National geographic. Мобилното приложение може да раздели картата на Карлово на три зони –  исторически паметници, културни забележителности и заведения за развлечения. В зависимост от желанието на туристите и на гражданите на Карлово, които искат да разходят децата си, в приложението може да се включат различни конфигурации от обекти, които да бъдат посетени. Ако например последният обект е Национален музей „Васил Левски“, там посетителите ще получат сертификат, че са преминали по маршрута, посочен в мобилното приложение, и евентуално могат да получат отстъпка за заведение или от цената на билет за друг музей, който искат да посетят.
Този проект не изисква много средства и неговото реализиране е напълно възможно, смятат  IT спецове. То може да бъде реализирано и от специалисти, а дори и от учениците, които го предлагат. Има достатъчно безплатни програми, чрез които това може да се направи.
В Иновационния лагер, проведен миналия ден, участваха 30 ученици, разпределени в пет екипа. Пет часа учениците работиха по казуса „Как искам да изглежда градът на моите мечти“. Забавляваха се, спориха, обсъждаха, правиха снимки. Екипите презентираха пред журито своите решения. Сред тях имаше  интересни идеи – парк със забележителности и обсерватория, включване на млади хора в подкрепа на различни институции в града. Жури, оглавявано от директорката на училището Мариана Манчева, заместник-кметът на Карлово  Стойо Карагенски, професор Марин Русев  от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и  Слави Джалъзов, началник-отдел „Канцелария“ в община Карлово, оцени разработките на учениците.
На второ място се класира екипът на Учебна компания „Калиопа“, който представи проект за изграждане на многофункционално младежко пространство, което да съдейства за задържането на младите хора в града ни. Учебна компания „Пандора“, която се класира на трето място, отново представи идеята си за превръщането на обектите на културното наследство в обществени пространства.

 

Цветана ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *