Учени в Япония обърнаха назад стареенето

Учените от университета на Цукуба са открили, че стареенето на човешките клетки може да се забави и дори да се обърне. Те са установили два гена, чието функциониране е свързано с механизмите на стареене, става ясно от изследване, публикувано в сп. Nature, цитирано от inews.bg.

Клетките на нашето тяло получават енергия благодарение на органели, наречени митохондрии. Популярната теория на стареенето се състои в това, че поради постоянното делене на митохондриите в клетките протича натрупване на мутации на митохондриалната ДНК, поради което се увреждат енергийните свойства на митохондриите.

Скоро след появата на митохондриалната теория за стареенето била предложена друга, според която върху влошаването на работата на митохондриите влияе присъствието на свободни радикали в организма. Но в момента доста изследователи дават доказателства срещу радикалната теория.

Учените от Цукуба смятат, че е възможно причината да не е в увреждането на митохондриите, а в това, че с времето започват да се включват и изключват определени гени. Под ръководството на проф. Джун-Ичи Хаяши (Jun-Ichi Hayashi) изследователите успели да превключат някои гени в положение „младост“ и по такъв начин да обърнат процеса на стареене.

В своето изследване учените сравнили фибробласти, клетки от съединителната тъкан, при деца на възраст до 12 години и възрастни хора между 80 и 97 години. Във възрастните организми се наблюдавало съществено намаляване на клетъчното дишане. Това е съвкупност от биохимични реакции, протичащи в клетките на живите организми, в хода на които протича окисление на въглехидратите, липидите и аминокиселините до въглероден диоксид и вода. Но учените не видели признаци, че в клетките на възрастните хора ДНК е увредена по-силно, отколкото при младите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *